Liczba wyników: 1763
Wirusowe zapalenia wątroby nadal stanowią ogromne wyzwanie dla zdrowia publicznego. Z powodu zapaleń wątroby oraz powikłań zakażenia - marskości wątroby lub nowotworu - co roku umiera około 1,4 mln osób na świecie. Światowa Organizacja Zdrowia postawiła sobie za cel zmniejszenie tej liczby do poziomu 400 tys. rocznie przed 2030 rokiem. Niestety o swojej chorobie wie mniej niż 5% zakażonych, dlatego jednym z pierwszych kroków, jakie warto podjąć, jest diagnostyka osób z grup ryzyka.
Od pewnego czasu często boli cię głowa? Pewnie myślisz, że to po prostu kolejna migrena albo że winny temu jest stres, niewyspanie albo wręcz przeciwnie – zbyt długi sen. A czy wiesz, że „winowajcy” warto poszukać zupełnie gdzieś indziej? Bóle głowy są też jednym z objawów zapalenia zatok – szacuje się, że cierpi na nie już 5 milionów Polaków. Jak sprawdzić, czy dotyczy to także ciebie?
Zakażenie wirusem zapalenia wątroby typu C (HCV) jest dzisiaj niekwestionowanym i bodaj najważniejszym problemem zdrowia publicznego. Na takie stanowisko składa się szereg przy-czyn, wśród których te najbardziej istotne to: liczba potwierdzonych zakażeń w Polsce i na świecie, liczba rozpoznanych przewlekłych zapaleń wątroby spowodowanych infekcją HCV, wzrost zachorowań na raka wątrobowokomórkowego będącego skutkiem nieleczonej choroby HCV oraz liczba chorych zakwalifikowanych do leczenia przeszczepowego z powodu zejściowej choroby wątroby.
Wirus wywołujący wirusowe zapalenie wątroby typu C – HCV – to jeden z najpodstępniejszych zabójców. Aż 80 proc. przypadków zakażeń HCV charakteryzuje się brakiem specyficznych objawów, zatem zainfekowana osoba nie zdaje sobie sprawy z rozwijającej się choroby. U 55-85 proc. zakażonych rozwija się przewlekła postać zapalenia, która u 15-30 proc. chorych prowadzi do marskości wątroby w ciągu dwudziestu lat. Innym powikłaniem WZW typu C może być rak wątroby.
Astma jest przewlekłą chorobą zapalną dróg oddechowych. Proces zapalny powoduje nadreaktywność oskrzeli, czyli ich większą skłonność do skurczu, obrzęk błony śluzowej i nadmierne wydzielanie śluzu. Zwężenie światła oskrzeli i ograniczenie przepływu powietrza przez drogi oddechowe wywołuje napady świszczącego oddechu, duszność, uczucie ściskania w klatce piersiowej. Czasem objawem astmy może być suchy napadowy kaszel czy częste „zapalenia oskrzeli" czyli skurcz oskrzeli podczas infekcji wirusowych górnych dróg oddechowych, który bywa niepotrzebnie leczony antybiotykami.
Ostatnie badanie przeprowadzone w Szwecji sugeruje, że rozwijanie odporności bakterii na niektóre antybiotyki może być korzystne. Sara Thulin Hedberg z uniwersytetu Örebro prowadzi badania nad bakteriami Neisseria meningitidis, które stanowią jedną z głównych przyczyn zapalenia opon mózgowych. Badaczka ta odkryła, że bakterie odporne na ryfampicynę rozmnażają się wolniej w porównaniu z bakteriami, które nie są na ten lek odporne, i właściwie nie infekują ludzi. Sara Thulin Hedberg ma nadzieję, że jej odkrycia, będące częścią jej pracy doktorskiej, doprowadzą do opracowania nowego i skuteczniejszego antybiotyku.
Nudności i wymioty, wypadanie włosów, zapalenia śluzówek, infekcje skórne to tylko niektóre z najczęściej występujących skutków ubocznych chemioterapii. Każdy pacjent poddawany terapii onkologicznej musi liczyć się z tym, że jej specyfiką jest duże ryzyko pojawienia się działań niepożądanych. Jednak działania te są niejako wpisane w koszty tego leczenia. Program „Jestem przy Tobie” wspiera kobiety zmagające się z nowotworami narządów rodnych i ich bliskich. O skutkach działań niepożądanych oraz o sposobach ich minimalizowania mówi dr n.med. Jarosław Woroń z Uniwersyteckiego Ośrodka Monitorowania i Badania Niepożądanych Działań Leków w Krakowie.
Owoce mnicha (luo han guo, Siraitia grosvenorii) wyróżnia się wyjątkowo słodkim smakiem, który pochodzi z naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy i mogrozydy. Wystarczy niewielka ilość ekstraktu, by osłodzić jedzenie i napoje, dlatego po pewnej modyfikacji, pełni rolę słodzika, pomagając jednocześnie ograniczyć ilość cukru w diecie. Jak się okazuje, może mieć jednak o wiele więcej prozdrowotnych zastosowań.
Wystarczyły cztery tygodnie diety składającej się z wysokoprzetworzonej żywności, by wystąpiła silna reakcja zapalna w mózgach starzejących się szczurów, której towarzyszyły oznaki utraty pamięci.
Odkryto, że ekspozycja skóry na światło ultrafioletowe (UV) może nasilić objawy kliniczne chorób autoimmunologicznych, takich jak toczeń.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność