Liczba wyników: 1739
Dziesięć tysięcy kubków smakowych oraz blisko 150 receptorów na każdym z nich. To właśnie im zawdzięczamy przyjemność jedzenia. Fast foody? Wcale nie są nośnikiem najlepszego smaku. Brytyjski portal Dailymail podaje, że długotrwałe spożywanie naturalnych i jak najmniej przetworzonych produktów uwrażliwia nasz język na nowe doznania kulinarne. Eksploracja odmiennych smaków może przynieść wiele pożytku. Jak się okazuje, dieta wcale nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności.
Wyjątkowo skuteczny, niezwykle precyzyjny, leczy nawet najtrudniejsze i nieoperacyjne przypadki nowotworów. Jest nazywany ostatnią deską ratunku w przypadku, kiedy nowotwór złośliwy nie może być usunięty przy użyciu metod klasycznych. O czym mowa? To NanoKnife (IRA – elektroporacja), nowoczesne urządzenie, które metodą małoinwazyjną niszczy komórki nowotworowe za pomocą prądu o wysokim napięciu.
Każdy z rozrzewnieniem wspomina smak wytwarzanego ręcznie i z naturalnych składników chleba. Wielu ludzi kojarzy go z dzieciństwem i bardzo często słychać także opinie, że pieczywo sprzedawane w sklepach różni się smakiem od tamtego chleba, a także krócej utrzymuje świeżość. Dlaczego się tak dzieje? Główne grzechy producentów pieczywa to „nadmuchiwanie” pieczywa, dodawanie sztucznych konserwantów i barwników.
Wszyscy znamy to uczucie, które pojawia się wraz z nadejściem wiosny i wydłużaniem się dni. Nasz poziom energii wzrasta i czujemy się zdrowsi, bardziej aktywni i optymistyczni. Niemniej pozostaje pytanie: dlaczego się tak czujemy oraz jakie mechanizmy sterują tym wewnętrznym zegarem biologicznym? Zespół naukowców z Wlk. Brytanii odkrył proces, który kontroluje sezonowe zmiany w hormonach. Odkrycia, opublikowane w czasopiśmie Current Biology, mogą przyczynić się do opracowania metod leczenia sezonowego zaburzenia afektywnego (SAD).
Wykreuj "wewnętrzne słońce", by łatwiej przetrwać chłodniejsze dni. Deszczowy okres i brak słońca może oznaczać przegapienie naturalnych korzyści dla zdrowia, które przynosi lato. Unikanie wychodzenia na zewnątrz oznacza mniej wysiłku, niższy poziom witaminy D i mniej posiłków al fresco. W efekcie czujemy się bardziej ociężali, tracimy dobry nastrój i borykamy się z większą ilością problemów zdrowotnych. Można jednak tego uniknąć - oto kilka propozycji.
Z hemoroidami zmaga się co trzeci trzydziestolatek i co drugi pięćdziesięciolatek - z wiekiem wzrasta ryzyko wystąpienia tej dolegliwości. Pojawienie się tej przypadłości to w dalszym ciągu wstydliwy problem - dla wielu stanowi temat tabu. Jak przekonują jednak specjaliści, w przypadku hemoroidów należy informować lekarza już o pierwszych niepokojących nas objawach. Istnieje wiele metod pozbycia się tego problemu szybko i prawie bez bólu.
Oczyszczanie wnętrza tętnicy za pomocą specjalnych przyrządów, usuwanie części czaszki w celu zmniejszenia ciśnienia wewnątrz niej, czy specjalne stenty wkładane pod tętniaka - duża liczba zachorowań na udar mózgu powoduje, że w Polsce wprowadzanych jest coraz więcej nowoczesnych metod leczenia tej choroby. Są inwazyjne, ale bezpieczne, zmniejszają śmiertelność, niektóre z nich są także refundowane, a więc dostępne dla każdego.
Naukowcy z Finlandii odkryli, że biochemiczna sygnatura może potencjalnie posłużyć do przewidywania postępu choroby Alzheimera. Wyniki sugerują, że zaburzenie neurologiczne, o którym mowa, jest poprzedzane sygnaturą molekularną wskazującą na niedotlenienie narządów i tkanek oraz na upregulację szlaku pentozofosforanowego. Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie Translational Psychiatry mogą pomóc w opracowaniu metod wczesnego wykrywania choroby.
Coraz częściej zwracamy uwagę na zdrowe żywienie – poszukujemy naturalnych produktów, zastanawiamy się też skąd pochodzi jedzenie, które stawiamy na stole. Ale jak upewnić się, że faktycznie żywimy się zdrowo? Ostatnio w mediach pojawiają się doniesienia dotyczące szkodliwych tłuszczów trans. Jakich produktów powinniśmy w związku z tym unikać i na co zwracać szczególna uwagę? Odpowiedź jest prosta – należy czytać etykiety.
Rozmazany tekst w gazecie, słaba akomodacja oka, gorsze widzenie po zmroku – to codzienność wszystkich, których dosięgła już prezbiopia. Prezbiopia jest efektem naturalnych zmian układu wzrokowego zachodzących z wiekiem. Dotyczy każdego po 40. roku życia i objawia się trudnościami z wyraźnym widzeniem z bliska, szczególnie przy słabym oświetleniu. Choć łatwa do skorygowania, mało kto z osób nią dotkniętych sięga po pomoc specjalisty. Ten stan rzeczy ma zmienić kampania Czas Na Wzrok 40+.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji