Liczba wyników: 405
Spożywanie naturalnych i nieprzetworzonych produktów jest jednym z kluczowych elementów prowadzących do zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia. Teraz mamy do nich jeszcze łatwiejszy dostęp, ponieważ rozpoczął się sezon na świeże warzywa i owoce, nie z dalekich zakątków świata, ale te najlepsze, lokalne. Które z nich dostarczą naszemu organizmowi najwięcej drogocennych składników?
Choć brzmi to dość nieprawdopodobnie, ale jedzenie typu „fast food” nie musi być ani kaloryczne, ani niezdrowe... Wręcz przeciwnie - może stanowić element prawidłowo zbilansowanej diety! Jednak umieszczając tortille czy hamburgery w codziennym menu trzeba pamiętać o kilku prostych zasadach.
Kalendarzowe lato zbliża się wielkimi krokami. Nadszedł czas, by zrzucić nie tylko swetry, ale również zimowe przyzwyczajenia. Omijanie treningów oraz wieczorne lenistwo z ulubionymi słodyczami muszą odejść do lamusa. Czas na rozpoczęcie letniej odnowy – bo w zdrowym ciele zdrowy duch! Warto przy tym pamiętać, że nie wszystkie „dobre rady” są dobre dla każdego. Aby osiągnąć zamierzone efekty należy dostosować dietę i plan treningowy do swojego stylu życia i preferencji.
Gotowanie jest sztuką – o tym poświadczy nie tylko renomowany szef kuchni, ale i miłośnik domowych eksperymentów kulinarnych. Jak każda dziedzina artystyczna, także przyrządzenie danej potrawy wymaga pewnej dozy finezji, którą z pewnością odzwierciedlają dość skomplikowane nazwy bardzo często przewijające się w przepisach. Czym jest flambirowanie, déglaçage, stir fry czy sous-vide? Choć metody te brzmią nieco egzotycznie, z pewnością wykorzystywane są w domowej kuchni częściej, niż można by się tego spodziewać.
Musisz wykazać się kreatywnością? W pracy wymagają od Ciebie świeżych pomysłów? Chcesz dowieść partnerowi, że umiesz twórczo rozwiązać problem? Potrzeba Ci inspiracji. Niewielu może poszczyć się otwartością umysłu „na zawołanie", warto więc umieć pomóc swojej wyobraźni i zapewnić sobie „błysk żarówki nad głową". Oto pięć prostych sposobów.
Każdy z nas chciałby mieć zęby białe i mocne niczym tygrys szablozębny. Jednak na drodze ku pięknemu uśmiechowi często stoimy my sami - a dokładnie nawyki, które są koszmarem dla naszych zębów.
Szparagi przez lata uznawano za wykwintne, lecz ekskluzywne warzywo. Polacy jednak z roku na rok coraz bardziej doceniają ich niepowtarzalny smak, a przede wszystkim wartości odżywcze.
Wzrok to zmysł, który ma wpływ praktycznie na każdą dziedzinę naszego życia – również na kwestie żywieniowe. Potrawy, które nam się podobają i wyglądają apetycznie, po prostu bardziej nam smakują. Jak zatem komponować i serwować posiłki, aby pobudzały nasz apetyt już „od pierwszego wejrzenia”?
Pierwszorzędne wina, wykwintne białe trufle i najwyższej klasy oliwy – śródziemnomorska kuchnia regionów Chorwacji od lat niezmiennie zachwyca amatorów kulinarnych doświadczeń z całego świata. Festiwale kulinarne oraz degustacje miejscowych win i potraw sprawią, iż wakacje w Chorwacji będą wyjątkowe także dla podniebienia.
Po długiej i ciężkiej chorobie zmarł Wojciech Młynarski poeta, reżyser i wykonawca piosenki autorskiej, satyryk, artysta kabaretowy, autor tekstów piosenek i librett, tłumacz, znany przede wszystkim z autorskich recitali. Miał 76 lat.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję