Liczba wyników: 2355
Kto powiedział, że święta wymagają uniformów i biretów? Okazuje się, że lubimy celebrować przeróżne czynności, cechy, istoty, zjawiska, etc. Mamy m. in. Dzień Bystrzaka, Toalet, Sprzątania Biurka. Osobną kategorię tworzą dni poświęcone jedzeniu. I tak obchodzimy Dzień Marchewki, Naleśnika, Ziemniaka, Grzyba, etc. 25. października zaś to data święta makaronu.
Neuropatia cukrzycowa to coraz powszechniejszy problem, z jakim spotykają się podolodzy w gabinecie kosmetycznym. Zaburza czynności fizjologiczne skóry, prowadząc do zmniejszonego wydzielania potu, a co za tym idzie - do przegrzania i spadku nawilżenia.
Doktor Yeti Lima, socjolog z Massey University pragnie zbadać, w jakim stopniu wszelkie używki takie jak alkohol, tytoń, a nawet gra w bingo każdej nocy wpływają na zdrowie i życie seniorów z Samoa.
Właściwości zdrowotne witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu są szeroko znane. A co z zastosowaniem w kosmetologii? Nie wszyscy wiedzą, że witamina C odpowiada za sprawne wytwarzanie w organizmie kolagenu, który jest głównym składnikiem skóry. Co z tego wynika...
Kościół katolicki stanął przed problemem, jakim jest starzenie się duchowieństwa. Dziesiątki tysięcy zakonnic w Stanach Zjednoczonych przekroczyło 70 rok życia, opieka emerytalna stanowi więc poważne koszty dla kościelnej administracji.
Od jakiegoś czasu wiadomo, że istnieje związek pomiędzy snem i masą ciała. Liczne badania dowiodły, że niedobór snu skutkuje zaburzeniami hormonalnymi, spowalnia metabolizm i sprzyja nadmiernemu jedzeniu. Teraz postanowiono dokładniej sprawdzić, jak niedosypianie przekłada się na przybieranie na wadze.
Witamina C może być kluczowa dla zachowania masy mięśni w dojrzałym wieku.
Wraz z rozwojem technik informatycznych, zmienia się również charakter społeczeństwa w jakim żyjemy. Wobec tych przemian najbardziej bezradni są ludzie starsi, dla których dostęp do informacji i wiedzy jest utrudniony.
Ostatnio częściej mówi się o „emocjonalnym jedzeniu", które stanowi sposób na odreagowanie trudnych emocji. Jak się jednak okazuje, nie tylko negatywne uczucia kierują ludzi ku lodówce, poczucie szczęścia i radość także wiążą się z niezdrowymi zachowaniami żywieniowymi.
Choć witamina D jest wytwarzana w naszym organizmie dzięki światłu słonecznemu, wielu ludzi ma jej niedobory.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji