Liczba wyników: 290
Mobilne e-zdrowie to praktykowanie medycyny i świadczenie usług publicznej opieki zdrowotnej przy wsparciu mobilnych urządzeń komunikacyjnych. Najczęściej polega to na wykorzystaniu telefonów komórkowych, tabletów i palmtopów (PDA) do bezpośredniego komunikowania się z dostawcami usług medycznych lub uzyskiwania dostępu do informacji na temat stanu zdrowia.
Nic tak nie przykuwa uwagi całego świata do poważnego problemu zdrowotnego jak nazwisko wielkiej sławy. W konsekwencji mamy obecnie do czynienia z "efektem Jolie", bo tak można opisać wpływ, jaki aktorka Angelina Jolie wywarła na kobiety poddające się teraz badaniom w kierunku raka piersi, których liczba rzekomo się podwoiła.
Naukowcy z Włoskiej Krajowej Rady ds. Badań Naukowych (CNR) badają możliwość zastąpienia uszkodzonych kości implantami. Ich ustalenia zostaną zaprezentowane w mającym się ukazać numerze czasopisma Journal of Healthcare Technology and Management.
Zapach pieczonych kasztanów i cynamonu unoszący się w powietrzu rodzi jedno z najprzyjemniejszych skojarzeń - bożonarodzeniowy okres pełen radości, rodzinnych spotkań, wymarzonych prezentów. Taką świąteczną atmosferę tworzą dekoracje, piosenki, kolędy, prezenty, a wszystko to skumulowane jest na tak popularnych jarmarkach organizowanych niemal we wszystkich większych miastach Europy.
Domowe przetwory, sałatki, aromatyczne zupy i dania rybne… Nie rezygnujmy ze zróżnicowanego jadłospisu tylko dlatego, że letnie dni pozostały wspomnieniem. Dzięki zgromadzonym zapasom jesienno-zimowa dieta będzie nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa. Jak powinno wyglądać nasze menu podczas największych chłodów oraz jak przechowywać żywność, aby nie straciła swoich właściwości?
Stres jest nieodłącznym elementem naszego życia. Nie sposób go całkowicie wyeliminować, ponieważ jest naturalną reakcją organizmu na bodziec, który wytrąca nas z równowagi. Możemy jednak skutecznie nad nim panować – na przykład nie dopuścić do niedoboru magnezu, który obniża pobudliwość komórek nerwowych.
Nowe badania sugerują, że starsze kobiety, które regularnie piją zieloną herbatę, mogą obniżyć ryzyko raka jelita grubego, żołądka i gardła.
Dynia to prawdziwa skarbnica witamin i soli mineralnych. W kuchni można wykorzystać zarówno miąższ, jak i pestki. Jesień to okres zbioru dyń i robienia z nich przetworów.
Zespół uczonych zidentyfikował naturalną substancję, która ma zdolność do ochrony komórek przed uszkodzeniami DNA, a tym samym powstrzymuje proces starzenia się organizmu.
Starsze kobiety, które chcą utrzymać odpowiednią wagę - co stanowi pewne wyzwanie dla wielu pań po menopauzie - powinny rozważyć cztery konkretne nawyki żywieniowe, wynika nowych badań.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji