Liczba wyników: 2021
Wśród wielu osób panuje mit, że cukier trzcinowy jest znacznie zdrowszy niż cukier biały. Cukier jest w zasadzie czystą sacharozą. Powstaje w procesie rafinacji, czyli oczyszczania melasy – ciemnobrązowego syropu, którego znaczny udział stanowi dwucukier sacharoza. W zależności od stopnia rafinacji otrzymywany jest różny rodzaj cukru. Im cukier mniej oczyszczony, tym ma ciemniejszą barwę. Jednak należy podkreślić, że wartość energetyczna cukru białego i brązowego jest praktycznie taka sama.
Hałas to jeden z najbardziej uciążliwych i przewlekłych problemów cywilizacyjnych współczesnego świata. Zjawisko na tyle zakorzeniło się już w dzisiejszych społeczeństwach, że nierzadko pozostaje wręcz niezauważane w codziennym życiu. To, co widać, to skutki niewidzialnego zagrożenia, które odbija się na naszym zdrowiu i samopoczuciu. O hałasie w miastach warto mówić głośno. Zwłaszcza, gdy nadarza się ku temu taka okazja – 25 kwietnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Świadomości Zagrożenia Hałasem.
Zakres przedmiotowy pomocy dla osób starszych ujęty w federalnej ustawie o pomocy społecznej, obejmuje – obok materialnej - także pomoc niematerialną (usługi osobiste, pielęgnacja chorych, oferta spędzania wolnego czasu). Pomoc taka, mająca na celu zapobieganie, przezwyciężenie lub łagodzenie wszelkich trudności związanych z wiekiem, obejmuje wiele obszarów życia, takich jak: mieszkanie, organizacja opieki i pielęgnacji, udział w imprezach oświatowych, kulturalno - rekreacyjnych, pomoc w prowadzeniu gospodarstwa domowego itp.
60 lat temu - 29 maja 1953 roku - Edmund Percival Hillary i Norgay Tenzing jako pierwsi postawili stopę na Mount Everst. Co takiego jest w tej górze, że człowiek ryzykuje życie, by się na nią wspiąć? - Taka już jest natura ludzka. Cięgnie do pewnych ekstremów. Pragnie się zmierzyć ze sobą, poznać granice, być najdalej, najszybciej, najgłębiej, najwyżej - tłumaczy Leszek Cichy, taternik, alpinista i himalaista, pierwszy człowiek, który zdobył ten szczyt zimą.
Szybki wzrost liczby osób w wieku emerytalnym (z 6,4 mln w 2010 r. do 9,6 mln w 2035 r.) wraz z wydłużającą się długością życia stawia pod dużym znakiem zapytania wysokość przyszłych emerytur. Z drugiej strony taka tendencja może oznaczać, że coraz więcej towarów i usług będzie kierowanych właśnie do tej grupy społecznej. Przykładem może być tutaj odwrócona hipoteka, która może stanowić źródło dodatkowych dochodów polskich seniorów.
59 proc. Europejczyków uważa, że tempo zmian prowadzących do zwiększenia reprezentacji kobiet w nauce jest zbyt wolne – wynika z badania „Women in Science” zrealizowanego przez Fundację L’Oréal. Z kolei jak pokazuje raport „Piękne umysły – rola kobiet w świecie nauki”, wśród Polaków taka sytuacja nie budzi większych kontrowersji i tylko co piąty nasz rodak uważa, że wolno zachodzące zmiany są zastanawiające i wymagają poprawy.
Wszystkie prognozy są zgodne – najprawdopodobniej już niedługo przyjdzie do nas prawdziwa zima. Taka ze wszystkimi swoimi urokami – białym śniegiem, torami saneczkowymi na każdej górce, bałwanami i mrozowymi liśćmi na oknach. Jednak, bez względu na to czy zima zawita w swojej najpiękniejszej czy w mniej urodziwej postaci, jedno jest pewne – mamy okres wzmożonego zapadania na infekcje dróg oddechowych i przeziębiania się. Jak zachować zdrowie, by cieszyć się urokami zimy? Z pomocą przychodzi także aromaterapia.
Firmy toczą prawdziwą wojnę ofertową o dojrzałych konsumentów. Kuszą dedykowanymi kontami bankowymi, atrakcyjnymi wycieczkami czy zniżkami na bilety do kina. A senior do łatwych konsumentów nie należy – nieufny, ostrożny, nieco oporny na korzystanie z technologii, które młodym wydają się niezbędne do życia. Taka postawa często wynika z braku umiejętności poszukiwania niezbędnych do zakupu informacji oraz niedostatecznej wiedzy na temat praw konsumentów. Co robić? Informować, upraszczać, a przede wszystkim – nie spychać na margines grup docelowych.
Obecne zalecenia co do kawy dla ludzi w dobry zdrowiu mówią, że nie powinni przekraczać dawki 400 mg kofeiny dziennie, czyli około czterech filiżanek kawy. Taka ilość może sprzyjać zdrowiu, pomaga uchronić się przed udarem, chorobami serca, chorobą Parkinsona i cukrzycą etc. Szczególnie warto zwrócić uwagę na ostatnią z wymienionych chorób - kawa może przedłużyć życie diabetyków, dokładniej rzecz ujmując, kobiet zmagających się z tą chorobą.
Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ciągu ostatnich lat spada spożycie pieczywa w Polsce. W przeliczeniu na osobę spożywamy go średnio 45 kilogramów rocznie, dla porównania w 1980 roku przeciętny Polak spożywał aż 100 kilogramów pieczywa w ciągu roku. Skąd taka zmiana w zachowaniach konsumentów? Czy kiedyś pieczywo rzeczywiście było lepszej jakości? Jak zmieniły się metody produkcji chleba na przestrzeni lat? Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument?
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem