Liczba wyników: 705
Czosnek nie bez przyczyny uznawany jest za magiczną roślinę. W wielu krajach stosowany jest jako afrodyzjak, a niegdyś z powodu jego ostrego zapachu wierzono, że ma moc odstraszania wampirów oraz złych duchów i wieszano go w oknach. Jakie ma naprawdę właściwości i jak go stosować w domowej apteczce i w kuchni? Co zrobić, by po jego zjedzeniu móc przebywać w towarzystwie?
Jak wynika z badania zrealizowanego na zlecenie Izby Zarządzania Funduszami i Aktywami przez ARC Rynek i Opinia, około 40% Polaków deklaruje, że źródłami ich dochodów będą emerytura oraz oszczędności, a 27% chce pracować tak długo jak to możliwe. Co ciekawe Polacy zabezpieczają swoją przyszłość na emeryturze najczęściej przez opłacanie składek ZUS/KRUS oraz odkładanie środków w banku. Składanie pieniędzy na koncie, jest zdaniem respondentów najlepszą formą zabezpieczenia przyszłości.
Nie ma lepszego sposobu na zachowanie pełni smaku i aromatu grzybów niż suszenie. Suszone grzyby zachowują wszystkie walory świeżego produktu, a do tego łatwo je przechowywać.
Na wysokość emerytury ma wpływ nie tylko miesiąc, w którym na nią przechodzisz. Znaczenie może mieć również konkretny dzień miesiąca, w którym zdecydujesz się złożyć wniosek o emeryturę.
Choć są bardziej kaloryczne od lukrowanych pączków nie powinniśmy mieć wielkich wyrzutów sumienia sięgając po nie jako przekąskę. Orzechy włoskie, bo o nich mowa, są zdrowe dla naszego organizmu - dostarczają energii, mają wiele witamin i co dla nas najważniejsze mogą pomóc zapobiegać rozmaitym schorzeniom.
W kiszonych ogórkach – jak we wszystkich kiszonkach – są bakterie kwasu mlekowego. To najpopularniejszy i jeden z najważniejszych probiotyków, czyli dobrych bakterii wspomagających nasz organizm, wzmacniających jego odporność.
Kiedy za oknem pojawia się śnieg, deszcz oraz przenikliwy wiatr, to nic tak nie poprawia zimowego nastroju jak kubek gorącej herbaty. Są takie smaki i składniki, które przenoszą nas do czasów dzieciństwa i wprawiają w dobry nastrój.
Nikt z takim utęsknieniem nie czeka na pierwszy śnieg jak dzieci. Bitwy na śnieżki, szalone zjazdy na sankach i piruety na lodowisku to ich żywioł. Młodzież wybiera popularny snowboard lub bardziej tradycyjne narty i bryluje na stokach. Stąd powszechne u wielu osób w średnim i starszym wieku przekonanie, że takie aktywności zarezerwowane są dla ich dzieci i wnuków. Nic bardziej mylnego. Białemu szaleństwu oddawać możemy się w każdym wieku. Należy się do tego jedynie dobrze przygotować.
Tak jak i wiele innych suszonych owoców, morele mogą pochwalić się ogromem pozytywnych właściwości. Podobno długowieczność tybetańskiego ludu Hunzów to zasługa właśnie tych owoców – latem Azjaci zajadają się morelami prosto z drzewa, zimą podjadają suszone maczane w mleku, a przez cały roku do smażenia używają jedynie oleju z pestek tych niepozornych kuzynek brzoskwini.
Świąteczne przysmaki i prozdrowotne korzyści? Wydaje się, że to nie idzie w parze. A jednak - wszystko zależy od tego, czy zachowamy umiar i jak przyrządzimy tradycyjne potrawy. Rozsądne pałaszowanie bożonarodzeniowych smakołyków, nie porzucanie aktywności fizycznej i gotowanie z mniejszą ilością tłuszczu oraz soli zapewni nie tylko dobre samopoczucie, ale i przyda energii dzięki bogatym wartościom odżywczym.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem