Liczba wyników: 686
Problem marnowania żywności jest w ostatnim czasie szeroko omawiany publicznie i w mediach. Dlaczego nagle ta problematyka stała się taka ważna i pilna? Czyżby ruszyły nas wyrzuty sumienia , że wciąż problem głodu na Ziemi nie został rozwiązany? Czy może zdaliśmy sobie sprawę, że jako społeczeństwo nie stać nas na wyrzucanie takich ilości jedzenia?
Jak wynika z raportu firmy KPMG aż 91 proc. Polaków przyznaje się do kupowania słodyczy, z czego 20 proc. robi to codziennie. Różnorodność i wybór słodkości jest coraz większy, czym zatem kierować się podczas wybierania produktów ze sklepowych półek oraz jakich składników unikać?
Brwi są nie tylko ozdoba twarzy, mają ważne funkcje w naszej mimice i okazuje się, że pełniły istotne role w ewolucji człowieka.
Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy doskonale wiedzą, jak ich organizm reaguje na nabiał. Najczęściej wybieranym sposobem walki z tym problemem jest zmiana diety i rezygnacja z mleka, jogurtów czy serków. Niestety, takie kroki mogą skutkować groźnymi niedoborami wapnia. Alternatywą pozostają więc produkty mleczne bez laktozy, ale skąd wiadomo, które wybierać?
Przemoc wobec kobiet pozostaje jednym z głównych problemów społecznych. Ze statystyk unijnych wynika, że co trzecia kobieta była ofiarą przemocy. Często takie akty dokonywane są na tle seksualnym. Bezpieczeństwo może zwiększyć zaopatrzenie się np. w gaz pieprzowy, paralizator czy broń alarmową.
W wielu sklepach sprzedawcy nie pozwalają fotografować cen produktów i skanować kodów kreskowych. UOKiK twierdzi, że taka praktyka jest niedopuszczalna, bowiem klienci mają prawo porównywać ceny, a zabranianie im tego można uznać za nieuczciwą praktykę rynkową.
Według Eurostatu, 69% europejskich internautów deklaruje, że nie miało żadnych problemów przy okazji zakupów w Internecie. I choć dane te napawają optymizmem, niestety oszustwa w sieci nadal są dość częste. Sieć Europejskich Centrów Konsumenckich szacuje, że w 2014 r. 12% internautów w UE padło ofiarami oszustwa, a 8% doświadczyło kradzieży.
Małe sklepy z tradycyjną obsługą mają problem z informowaniem o cenach, zwłaszcza jednostkowych, czyli np. za kilogram lub litr. Zdarzały się też przypadki niedowagi czy naliczania w kasie wyższej ceny niż na półce, ale i tak klienci są tu rzetelniej obsługiwani niż w sklepach samoobsługowych. Inspekcja Handlowa wykryła nieprawidłowości w ponad 78 proc. sklepów z tradycyjną obsługą za ladą. Tradycyjne sklepy wypadły natomiast lepiej od samoobsługowych pod względem rzetelności.
Kończy się maślane szaleństwo cenowe, jednak w polskich sklepach ceny topnieją bardzo powoli. Za masło płacimy dziś mniej więcej tyle samo co Holendrzy i o blisko 45 proc. więcej niż Finowie. Dlaczego?
Przeterminowane produkty, brak informacji o alergenach, tańsze zamienniki, za małe porcje – to podstawowe zarzuty wobec firm cateringowych dostarczających posiłki dla szpitali, szkół, domów dziecka, sanatoriów. Inspekcja Handlowa sprawdziła 83 takie firmy, wykrywając nieprawidłowości u ponad 70 proc. przedsiębiorców.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem