Liczba wyników: 1492
Wyższe stężenie kwasu mlekowego może sygnalizować starzenie się mózgu, mówią szwedzcy badacze.
Mamy kolejny powód, by przestrzegać diety i dużo ćwiczyć: utrzymanie zdrowego serca może spowolnić starzenie się mózgu.
Galakturoniany z kasztanowca, witamina B3 i ekstrakty z granatowca to pożądane składniki kosmetyków, które mają powstrzymywać starzenie się skóry.
W 2014 r. ok. 43% osób w gospodarstwach domowych żyło poniżej granicy minimum socjalnego, traktowanego jako granica „minimalnie godziwego standardu życia” - takie dane przynosi raport GUS „Ubóstwo w Polsce w latach 2013-2014”. Minimum socjalne nie stanowi granicy ubóstwa, lecz próg poniżej którego następuje deprywacja integracyjnych potrzeb człowieka, związanych m.in. z uczestnictwem w kulturze, edukacji, itp.
Grasica, narząd pełniący ważną rolę w procesie produkcji i dojrzewania limfocytów to jeden z najważniejszych elementów układu immunologicznego. Naukowcy odkryli w jaki sposób powstrzymać starzenie się grasicy.
Okazuje się, że powiedzenie „starość nie radość" nie ma racji bytu. Starzenie się ma pewne pozytywne konsekwencje - wyniki amerykańskich badań potwierdzają, że ludzie dojrzali są szczęśliwsi.
Znaczenia witamin w kosmetyce i codziennej pielęgnacji skóry nie sposób przecenić. Są one niezastąpionym elementem w walce z czynnikami przyspieszającymi starzenie się skóry.
Światowy Dzień Menopauzy i Andropauzy obchodzony 18 października został stworzony przez Światową Organizację Zdrowia w celu zwrócenia uwagi na kwestie zdrowotne związane z okresem poprzedzającym i zapowiadającym starzenie się.
Kościół katolicki stanął przed problemem, jakim jest starzenie się duchowieństwa. Dziesiątki tysięcy zakonnic w Stanach Zjednoczonych przekroczyło 70 rok życia, opieka emerytalna stanowi więc poważne koszty dla kościelnej administracji.
Wzrost poziomu życia, postępujące starzenie się społeczeństwa, przystępne ceny ubezpieczenia zdrowotnego oraz niezadowalający dostęp do publicznej służby zdrowia - to czynniki wpływające na dynamiczny rozwój sektora prywatnej opieki medycznej w Polsce.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność