Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania grzybica uk�adu pokarmowego

Liczba wyników: 730

  • Przepis na zdrowe serce [Fot. s_l - Fotolia.com]

    Przepis na zdrowe serce

    2019-02-25

    Stres, siedzący tryb życia, niewłaściwa dieta, a także zmiany w organizmie następujące wraz z jego starzeniem się, nadwyrężają kondycję serca. Niestety, tak typowe dla naszych czasów, szybkie tempo życia, w dużym napięciu i nieodłącznym stresie, częsty brak czasu na odpoczynek, może osłabić jego kondycję.

    Tagi: serceukład krążeniabadaniabadania krwi

  • Dur brzuszny nadal groźny. Odkryto szczep bakterii opornej na leki  [fot. decade3d - Fotolia.com]

    Dur brzuszny nadal groźny. Odkryto szczep bakterii opornej na leki

    2019-02-11

    Dur brzuszny, zwany też tyfusem, jest chorobą zagrażającą życiu. Naukowcy odkryli właśnie dwa typy bakterii odpowiedzialnych za jej wywołanie, które wykazują dużą oporność na wiele leków.

    Tagi: dur brzusznytyfuschoroby zakaźnelekooporność

  • Witamina D - hormon czy witamina? [Fot. cegli - Fotolia.com]

    Witamina D - hormon czy witamina?

    2019-02-06

    Jest niezbędna dla naszego zdrowia. Jej właściwy poziom odpowiada m.in. za dobry stan kości, zębów, ogólną odporności organizmu i samopoczucie. Niestety w polskim kimacie nietrudno o jej deficyt.

    Tagi: witamina D

  • Anemia - znaczenie ma niedobór witaminy B12 [Fot. bit24 - Fotolia.com]

    Anemia - znaczenie ma niedobór witaminy B12

    2019-02-05

    Niedokrwistość jest skutkiem niedoborów żelaza, ale niedostateczne ilości witaminy B12 również mają znaczenie dla rozwoju tej dolegliwości.

    Tagi: witamina B12anemiażelazodepresjazmęczeniekoncentracja

  • Suszone grzyby - co warto o nich wiedzieć [Fot. anetlanda - Fotolia.com]

    Suszone grzyby - co warto o nich wiedzieć

    2019-01-28

    Nie ma lepszego sposobu na zachowanie pełni smaku i aromatu grzybów niż suszenie. Suszone grzyby zachowują wszystkie walory świeżego produktu, a do tego łatwo je przechowywać.

    Tagi: grzybysuszone grzyby

  • 5 zalet jedzenia sałaty [Fot. pavel siamionov - Fotolia.com]

    5 zalet jedzenia sałaty

    2019-01-23

    W okresie zimowym przychodzi nam borykać się z niedoborem świeżych warzyw i owoców, które często stanowią podstawę codziennej diety. Na szczęście mamy do dyspozycji wartościowe propozycje, które noszą miano źródła zdrowia i cennych składników odżywczych przez cały rok. Najlepszym przykładem jest sałata - niezastąpiony element menu osób dbających o linię i prawidłowe odżywianie.

    Tagi: sałatasałata lodowarukolasałata rzymskaroszponka

  • Czy można jeść jogurt na diecie bezlaktozowej? [Fot. ji_images - Fotolia.com]

    Czy można jeść jogurt na diecie bezlaktozowej?

    2019-01-21

    Nawet 70% ludzi na świecie nie toleruje laktozy – cukru występującego przede wszystkim w mleku i jego przetworach. W Polsce problem z trawieniem laktozy może mieć około 17-37% osób. W gabinecie dietetyka, często pojawia się pytanie, czy przy nietolerancji laktozy, z diety należy wykluczyć wszystkie produkty mleczne?

    Tagi: nietolerancja laktozylaktozajogurt

  • Probiotyki - po co i dlaczego? [© Di Studio - Fotolia.com]

    Probiotyki - po co i dlaczego?

    2019-01-14

    Słowo probiotyk, pochodzi od słów „pro bios", co z greckiego oznacza „dla życia". Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, iż za probiotyk uważa się żywe mikroorganizmy, które spożywane w odpowiedniej ilości wywierają korzystne działanie w organizmie człowieka.

    Tagi: probiotykisuplementy dietyantybiotyki

  • Co jeść w chorobach tarczycy? [Fot. Kateryna_Kon - Fotolia.com]

    Co jeść w chorobach tarczycy?

    2018-12-22

    Tarczyca to niewielki narząd o wadze 30-60 g. Odpowiedzialna jest za produkcję hormonów takich jak tyroksyna, trójjodotyronina oraz kalcytonina. Związki te odpowiadają m.in. za metabolizm oraz gospodarkę wapniowo-fosforanową. Szacuje się, że do 60. roku życia z chorobami tarczycy zmaga się ok. 7-9 % populacji, natomiast w grupie osób starszych problem ten dotyczy nawet co 10. osoby. Najczęściej występuje niedoczynność i nadczynność tarczycy. Kobiety chorują częściej niż mężczyźni. Dieta stanowi ważny element terapii chorób tarczycy, powinna być indywidualnie zaplanowana dla każdego pacjenta.

    Tagi: tarczycanadczynność tarczycyniedoczynność tarczycy

  • Mięso z kurczaków: fakty i mity [© Natasha Breen - Fotolia.com]

    Mięso z kurczaków: fakty i mity

    2018-12-18

    W ciągu ostatnich kilku lat wzrosło spożycie drobiu, a wraz z nim… liczba mitów na temat tego rodzaju mięsa. Otrzymujemy wiele sprzecznych komunikatów, słysząc z jednej strony o właściwościach zdrowotnych drobiu, z drugiej zaś – o ukrytych w tym mięsie antybiotykach. I to właśnie informacje o hormonach wzrostu czy karmie z GMO sprawiają, że niektórzy boją się sięgnąć po mięso kurczaka. Jak jest naprawdę? Czy należy bać się drobiu? A może to właśnie mięso z kurczaka jest tym najzdrowszym? Na te i inne pytania odpowiemy w dzisiejszym materiale – obalamy mity i prezentujemy fakty - wszystko, co o mięsie drobiowym wiedzieć należy.

    Tagi: kuchniażywieniemięsokurczakiGMOkulinaria

  • Strony: 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26