Liczba wyników: 389
Choroba nowotworowa w znacznym stopniu zmienia zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Dlatego dieta chorego powinna zostać skomponowana w taki sposób, aby odpowiednio odżywiony organizm miał siłę do walki z chorobą. Jak się odżywiać, co jeść, a czego unikać oraz czym jest specjalistyczne żywienie medyczne i dlaczego powinno być integralną częścią leczenia?
4 października obchodzimy Światowy Dzień Onkologii. Tego dnia wiele uwagi poświęca się profilaktyce nowotworów, ale istotne jest również zwrócenie uwagi na codzienne problemy osób, które zmagają się z tą chorobą. Jednym z bardzo poważnych wyzwań jest prawidłowe odżywienie organizmu. To właśnie specjalistyczne żywienie w chorobie onkologicznej stanowi temat przewodni kampanii edukacyjnej „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”.
Już blisko 60 proc. dorosłych Polaków zmaga się z nadwagą lub otyłością. Na rynku mnożą się więc firmy oferujące różne szybkie, „cudowne” diety i terapie odchudzające – często nieskuteczne lub wręcz szkodliwe. Tymczasem naukowcy z warszawskiego Instytutu Żywności i Żywienia opracowali i wdrożyli z sukcesem prawdziwie bezpieczną i skuteczną metodę odchudzania. Dzięki niej już ponad 1700 osób z całej Polski zrzuciło łącznie 9 ton nadmiernej masy ciała.
Przy zakupie produktów spożywczych kierujemy się głównie wyglądem opakowania bądź ceną. Aż 80% Polaków nie patrzy na etykiety. To błąd. Każdy ma swoje problemy zdrowotne i to właśnie informacje zawarte na opakowaniu pozwolą nam uniknąć nieprzyjemnych sytuacji.
Choć nie mamy wpływu na nasz wiek, to dzięki regularnym, umiarkowanym ćwiczeniom fizycznym możemy odmłodzić się nawet o kilkanaście lat. Nordic walking to doskonały sposób by zachować młodość, a nawet obniżyć wiek biologiczny.
Im lepiej się odżywiamy, tym rzadziej chorujemy. Ważny jest nie tylko sam dobór składników, ale również stosowanie się do kilku podstawowych zasad.
Aż 85% Polaków nie zauważa różnicy pomiędzy smakiem masła i margaryny na kanapkach – wynika z badania przeprowadzonego w ramach kampanii „Poznaj się na tłuszczach”. Celem badania było sprawdzenie preferencji masło vs. margaryna oraz wiedzy Polaków na temat wspomnianych produktów do smarowania pieczywa.
Sierpień przynosi świeże sezonowe warzywa i owoce, które są niezastąpionym źródłem wielu cennych składników odżywczych i witamin. Warto wybrać się na pobliski targ i kupić kilka owocowo-warzywnych hitów, które urozmaicą rodzinny obiad albo posiłki w pracy.
Słońce. Gwiazda, której już starożytni przypisywali pratwórczą siłę. Jak wynika z badań naukowców z Instytutu Karolinska oraz Uniwersytetu w Lund, wiele w tym prawdy. Na przykład kobiety, które lubią przebywać na słońcu, żyją ponad dwa lata dłużej od stroniących od niego koleżanek. Wystawianie się na działanie promieni słonecznych zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób serca, jednocześnie jednak narażając nas na prawdopodobieństwo wystąpienia raka skóry. O czym zatem należy pamiętać, aby wakacyjny urlop wyszedł nam na zdrowie?
To co jemy ma wpływ na wygląd naszej skóry a nawet pomaga przy leczeniu objawów łuszczycy. Już Światowa Organizacja Zdrowia Ogłosiła, że sposób żywienia jak i redukcja masy ciała, u osób chorujących na łuszczycę, to dwa elementy pomagające w walce z chorobą.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem