Liczba wyników: 2359
Osoby, które regularnie jedzą owoce jagodowe, mogą mieć niższe ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona. Co więcej, mężczyźni mogą również jeszcze bardziej obniżyć to prawdopodobieństwo poprzez stałe serwowanie sobie jabłek, pomarańczy i innych źródeł bogatych w składniki o nazwie flawonoidy.
U osób cierpiących na chorobę Parkinsona, które mają w diecie więcej flawonoidów - związków znajdujących się w takich produktach, jak jagody, kakao i czerwone wino - ryzyko przedwczesnej śmierci może być niższe w porównaniu z pozostałymi pacjentami.
Pacjenci, którzy przyjmują lewodopę (L-DOPA, prekursor dopaminy), są znacznie mniej narażeni na związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej.
Uczeni z Università La Sapienza w Rzymie ogłaszają, że dzięki analizie śliny można zdiagnozować chorobę Parkinsona.
Przyjmowanie określonego rodzaju farmaceutyków w leczeniu przerostu prostaty wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju choroby Parkinsona.
Dwa lata intensywnej ekspozycji na TCE, ciekłą substancję chemiczną utrzymującą się w powietrzu, wodzie i glebie, mogą zwiększyć ryzyko choroby Parkinsona o 70 proc.
Zaledwie jeden uraz głowy skutkujący wstrząśnieniem mózgu może zwiększyć ryzyko choroby Parkinsona, mówią badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
Wymyślona przez Włochów bransoletka ma zastosowanie we wczesnej diagnostyce choroby Parkinsona, a także pozwala na monitorowanie objawów umożliwiając ocenę skuteczności terapii.
Bob Hoskins podjął decyzję o aktorskiej emeryturze. Zmusiła go do tego choroba Parkinsona, którą zdiagnozowano u niego jesienią zeszłego roku.
Nowe badanie z udziałem około 80 tysięcy osób pokazuje, że pacjenci z chorobą Parkinsona mają o 30 proc. wyższe ryzyko zgonu z powodu Covid-19 niż ludzie bez choroby neurodegeneracyjnej.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi