Liczba wyników: 214
Piwo to najpopularniejszy napój alkoholowy w Polsce. Jednak jego klasyczna odmiana już nam nie wystarcza. Coraz częściej szukamy nowych smaków.
W nadchodzących latach systemy opieki zdrowotnej w Europie staną w obliczu poważnych wyzwań. Populacja w całej UE starzeje się - wedle szacunków w 2060 r. będzie dwukrotnie więcej Europejczyków w wieku powyżej 65 lat niż obecnie. Zmiana demograficzna powoduje wzrost prewalencji chorób przewlekłych i wywiera wzmożoną presję na budżety opieki zdrowotnej. Z drugiej strony, w ostatnich latach wzrosło tempo innowacji w urządzeniach medycznych. Ruch w kierunku zdalnej diagnostyki to zaledwie jeden z przykładów rewolucji technologicznej, która wkracza do usług medycznych.
W ostatnim czasie we Wrocławskim Centrum Seniora odbyły się dwie inicjatywy artystyczne, zorganizowane przez grupę aktywnych seniorów O-CAL-eni oraz absolwentki Akademii Sztuki Trzeciego Wieku. Gośćmi specjalnymi tych wydarzeń były wolontariuszki z Wilna.
Rząd przyjął projekt nowelizacji ustawy o zawodach pielęgniarki i położnej. Pielęgniarki i położne będą uprawnione do samodzielnego udzielania – w określonym zakresie – świadczeń diagnostycznych i leczniczych. Będą mógły również w pewnych przypadkach wystawiać recepty.
Od tego, co jesz, zależy twoje samopoczucie i wygląd. Nie jest to tylko slogan. Sam/a z doświadczenia doskonale zdajesz sobie sprawę, jakie produkty powodują u ciebie dolegliwości, a po jakich tryskasz energią. Jeśli chodzi o wygląd, rezultaty nie zawsze są natychmiastowe, ale eksperci zapewniają, że dieta ma bezpośredni wpływ na naszą prezencję.
Wielbiciele twardych serów podpuszczkowych (zwanych popularnie serami żółtymi) cenią jego smak i szerokie zastosowanie kulinarne. Sery żółte nadają charakter kanapkom, są dodatkiem do potraw, ale także głównym składnikiem wielu z nich. W wielu krajach stanowią obowiązkowe zakończenie posiłku. Jednak mają swoich przeciwników, którzy rezygnują z tego przysmaku przez często nieprawdziwe stereotypy.
Nasze samopoczucie zależy od jakości powietrza, którym cały czas oddychamy. W ramach akcji pisania „Listów dla Ziemi", dziadkowie wraz z wnukami mogą zadbać o czystość powietrza.
28 lutego mija 33 rocznica wprowadzenia kartek na mięso i wędliny. Żyliśmy z nimi przez 8 lat - do końca lipca 1989 roku. Wyliczone możliwości nabywcze wyrobów, narzucone przez Radę Ministrów Wojciecha Jaruzelskiego, miały być podstawą równego podziału w społeczeństwie. Reglamentacja była natomiast zaczynem wielu problemów i nielegalnego obrotu mięsem. Dziś statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ok. 70 kg mięsa rocznie, czyli o 20-40 kg więcej niż w czasach PRL-u.
Mają ogromną rzeszę zwolenników i rosnącą wciąż grupę przeciwników. O północy w Sylwestra cieszą oko i torturują uszy. Zachwycają ale mogą także spowodować wiele kłopotów, a nawet tragedii. Jak bezpiecznie dla siebie i innych korzystać z uroku fajerwerków?
Z e-zakupów w Stanach Zjednoczonych korzystają coraz częściej również Polacy. Przyciągają ich głównie duże rabaty oraz atrakcyjny kurs dolara, oscylujący w granicach 3 złotych. Powoduje to, że zakup najnowszego gadżetu znanej marki jest zdecydowanie tańszy niż w naszym kraju. Niestety, na kupujących czekają również utrudnienia. Konieczność zapłaty cła, długi czas dostawy oraz niepewna gwarancja, to tylko niektóre z nich.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję