Liczba wyników: 525
Pozornie bliska i dobrze nam znana, niemniej osnuta aurą tajemnicy. Tak w skrócie można scharakteryzować największy kraj świata, jakim jest Rosja. Mnogość krain geograficznych oraz bogate dzieje historyczne powodują, że w kuchni rosyjskiej jak w tyglu mieszają się najróżniejsze receptury, składniki i aromaty. Proste w przygotowaniu, a zarazem tak bliskie polskim smakom potrawy staną się ciekawym i jakże apetycznym akcentem w naszej codziennej kuchni.
Rośliny strączkowe mogą być bardzo pomocne w zmniejszeniu poziomu cukru we krwi, co chroni przed zaburzeniami metabolicznymi, w tym cukrzycą.
Dieta wzmacniająca nasze zęby powinna zawierać odpowiednie ilości składników mineralnych, a także witamin ułatwiających ich wchłanianie. W przypadku niedoboru wzrasta ryzyko stanów zapalnych i chorób dziąseł, a nawet ubytków. Jaka dieta jest dobra dla naszych zębów, a czego należy unikać?
Już po raz dziesiąty koalicja WASH – World Action on Salt & Health, skupiająca ekspertów z całego świata: naukowców, lekarzy, instytucje oraz specjalistów ds. zdrowia publicznego organizuje w dniach od 29 lutego do 6 marca globalną akcję edukacyjną, która ma przypomnieć o potrzebie kontroli ilości soli w naszej diecie i skłaniać do refleksji nad jej nadmiernym spożyciem. Na co zwracać uwagę, aby ograniczyć spożycie soli?
Dieta zawierająca większe ilości roślin strączkowych i ryb może opóźnić pojawienie się menopauzy, tymczasem jadłospis pełen węglowodanów może ją przyspieszyć, mówią brytyjscy uczeni.
Kiedy zabieramy się do organizacji spotkania przy grillu to pierwsze potrawy, które przychodzą nam na myśl to karkówki, burgery oraz inne, głównie mięsne menu. Grill daje nam jednak możliwość wykonania wielu, także tych bezmięsnych dań. Mało popularne, natomiast niezwykle aromatyczne i smaczne są owoce z rusztu, które możemy podać na deser.
Amalgamatowe wypełnienia dentystyczne od lat cieszyły się złą sławą, mimo tego wielu pacjentów nosi w zębach właśnie plomby z dodatkiem rtęci. O ciemnej stronie amalgamatu rozmawiamy ze stomatologiem oraz pytamy - jakie alternatywne rodzaje wypełnień mamy do dyspozycji?
Wiosna początkowo nas nie rozpieszczała, jednak ostatnie dni obfitują w słoneczne godziny. Tym chętniej cieszymy się ładną pogodą i spędzamy czas na zewnątrz. To dobrze, z jednym zastrzeżeniem - trzeba pamiętać o ochronie przeciwsłonecznej. Niezbędne są tu oczywiście kremy z filtrem, ale nasza dieta także ma znaczenie dla reakcji skóry na światło słoneczne. Sprawdź, co warto wprowadzić w tym celu do jadłospisu.
Kuchnia polska ma smak słony, a typowe polskie potrawy to bigos, żurek i kotlety schabowe – pokazują wyniki badania „Jak Polacy postrzegają kuchnię polską?” przeprowadzonego przez Kantar TNS na potrzeby programu Polskie Skarby Kulinarne.
Może się wydawać, że Polacy toną w długach. Okazuje się jednak, że na tle innych mieszkańców Europy jesteśmy oszczędni. Wyjątkiem jest czas świąt i moment, w którym rozważamy zakup auta.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem