Liczba wyników: 6430
Codzienne picie kilku filiżanek kawy może wiązać się z niższym ryzykiem zachorowania na raka prostaty.
Nowe badanie przeprowadzone na Monash University wykazało, że obturacyjny bezdech senny ma związek ze zwiększonym ryzykiem demencji.
Metabolit wytwarzany po zjedzeniu soi może - z pomocą odpowiednich bakterii - zmniejszyć główny czynnik ryzyka demencji.
Z raportu opublikowanego w internetowym czasopiśmie PLoS ONE wynika, że prawdopodobieństwo wystąpienia poważnego epizodu depresyjnego jest ponad dwukrotnie większe w przypadku osób pracujących ponad 11 godzin dziennie w porównaniu z osobami pracującymi siedem do ośmiu godzin na dobę.
Osoby o grubszych nogach (gdy wyższy procent tkanki tłuszczowej gromadzi się właśnie w kończynach) są mniej narażone na nadciśnienie niż pozostali.
Choroba Alzheimera to neurodegeneracyjne dolegliwość cechujaca się nagromadzaniem się białka beta-amyloidu. Co dokładnie wywołuje ten proces i jaka jest rola tych białek pozostaje przedmiotem badań, które pozwolą opracować skuteczne strategie zapobiegania i leczenia tej formy demencji.
Dwie formy witaminy E - gamma i delta-tokoferole - znajdujące się m. in. w oleju sojowym, rzepakowym i kukurydzianym, a także w orzechach, mogą zapobiec rakowi okrężnicy, płuc, piersi i prostaty.
Niedawno świat obiegła wiadomość o przeprowadzonycm w Chinach badaniu, które miało wykazać, że osoby z grupą krwi A mogą być bardziej podatne na koronawirusa, natomiast osoby z krwią typu O mogą być bardziej odporne. Nie jest to jednak w pełni sprawdzone.
Rodzaj diety ma wpływ nie tylko na samopoczucie i sylwetkę, ale wiąże się ze zwiększeniem lub obniżeniem poziomu zagrożenia różnymi chorobami. Ustalono, że określony sposób jedzenia może też zmniejszyć prawdopodobieństwo utraty słuchu.
Stres i objawy depresji, które pojawiają się zwykle po rozpoznaniu nowotworu, mogą prowadzić do prób samobójczych.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później