Liczba wyników: 361
Wyniki badań oceniających percepcję wszystkich zmysłów człowieka wskazują, że aż 80% informacji o otaczającym nas świecie dociera do mózgu poprzez zmysł wzroku. Ponadto, biorąc pod uwagę, że około 70% populacji powyżej 15 roku życia powinno mieć zastosowaną korekcję wzroku, widzimy jak ważnym i jak często niezbędnym przedmiotem powinny być okulary. To właśnie one mogą poprawić komfort i jakość życia, dać możliwość wykonywania czynności zawodowych, jak też rozwijania swoich zainteresowań czy też uprawiania niektórych sportów. Przedstawiamy krótką historię okularów.
„Marzysz o płaskim brzuchu? Zrezygnuj z glutenu!” – przekonują poradniki. Dieta bezglutenowa robi zawrotną karierę, przez co przechodzą na nią także ludzie, którzy wcale nie cierpią na celiakię czy alergię. Chwalą się oni za to tym, że zmiana sposobu odżywiania pomogła im schudnąć, dodała energii czy poprawiła stan cery. Razem z dietetykiem sprawdziliśmy, czy to rozwiązanie rzeczywiście korzystne dla wszystkich, a może kolejna sezonowa, w dodatku niebezpieczna dla zdrowia moda.
Jak wynika z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Chicago, aż 94 procent osób starszych niedowidzi lub niedosłyszy. Co więcej, istotna część ludzi w starszym wieku nie jest w stanie odczuwać zapachów i smaków tak intensywnie jak niegdyś.
Savoir-vivre dotyczy różnych sfer życia, także podawania dań i alkoholi. Tutaj główną zasadą jest oczywiście umiar, szczególnie w przypadku napojów wysokoprocentowych, kiedy nie chcemy doprowadzić do nadużyć. Wódka to bardzo wymagający trunek, przy którego serwowaniu łatwo o faux-pas. Aby wydobyć z niego to, co najlepsze, należy stosować się do kilku podstawowych zasad.
Ostatnia dekada zmieniła podejście Polaków do gotowania i kulinariów w ogóle. Teraz to już nie tylko obowiązek, ale modne hobby, którym zajmują się całe rodziny. Cel przygotowywania posiłków także jest inny. Teraz gotuje się dla przyjemności i po to, by spędzić razem czas. Zmieniło się też to, co i jak gotujemy. Nadal cenimy sobie tradycyjną kuchnię, jednak chętniej próbujemy nowości, już nie tylko odtwarzając przepisy, ale także modyfikując je i komponując własne. Większą uwagę zaczęliśmy przykładać do wyglądu potraw. Jakie są powody tego nagłego wzrostu zainteresowania kulinariami?
Kolorowanki stanowią dla dzieci pewne wyzwanie i budzą ciekawość, ich wersja dla dorosłych (nie, nie chodzi o to, że ich zawartość jest nieodpowiednia dla maluchów, są po prostu bardziej skomplikowane) ułatwia osłabienie stresu i osiągnięcie odprężenia.
W Krakowie weszła w życie uchwała o wprowadzeniu darmowej komunikacji miejskiej w przypadku dużego zanieczyszczenia powietrza. Kiedy poziom stężenia pyłu PM10 we wszystkich stacjach monitorujacych zanieczyszczenie powietrza w Krakowie przekroczy 150 µg/m3 (lub w jednej stacji 200 µg/m3), bpodjęta zostanie decyzja o darmowej komunikacji miejskiej.
Święta Bożego Narodzenia to czas rodzinnych spotkań, wspólnego biesiadowania i rozmów przy suto zastawionym stole. Smak dań i słodkości dopełniają napoje. Także i one stanowią część przekazywanej z pokolenia na pokolenie tradycji, która wyznacza świąteczne menu. Polacy kontynuują wielowiekowy zwyczaj serwowania polskiej wódki, a co podają mieszkańcy innych krajów?
Polacy podróżują coraz więcej i coraz dalej. Okres jesienny rozpoczyna wyprawy w poszukiwaniu słońca, ale także chęć poznawania innych kultur. Gdzie i na ile jechać, jak radzić sobie z jet lag, czy trzeba się szczepić? Dlaczego do egzotycznego wyjazdu warto się dobrze przygotować?
Domy pomocy społecznej, organizacje pozarządowe, pracownicy socjalni i osoby zaangażowane w pomoc innym zostały nagrodzone i wyróżnione podczas uroczystości z okazji przypadającego 21 listopada Dnia Pracownika Socjalnego.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji