Liczba wyników: 364
Choć kolagen w większości z nas kojarzy się głównie jako „eliksir młodości”, to tak naprawdę nasz organizm zawdzięcza mu znacznie więcej. Odpowiednia jego ilość zapewnia nam nie tylko cerę pozbawioną zmarszek, ale i sprawne stawy. Czego jeszcze nie wiemy o tym złotym środku? W Internecie możemy znaleźć wiele informacji na temat kolagenu, ale które z nich są prawdziwe?
Szara i zmęczona cera, zbędne kilogramy oraz popękane naczynka, to najczęstsze pamiątki, które pozostają nam po zimie. Winowajców jest kilka – niska temperatura, ogrzewanie, brak aktywności fizycznej, monotonna dieta. Co zrobić, aby przygotować ciało do nadchodzącego sezonu? Poznaj 5 sprawdzonych sposobów, żeby wyglądać kwitnąco na wiosnę!
Zbyt wiele obowiązków każdego dnia, szybkie tempo życia oraz brak czasu na własne pasje czy zwykły relaks - to czynniki, które mogą wywoływać stres. Odczucie to znane jest większości z nas, a kojarzymy je przede wszystkim z negatywnymi emocjami i zmęczeniem.
Niepełnosprawni powinni szczególnie zwracać uwagę na zdrowie jamy ustnej. Powód? Jej schorzenia mogą nie tylko pogarszać stan chorego, ale także przyczyniać się do pogłębienia chorób przewlekłych lub rozwoju nowych. Zdrowie zębów może mieć także wpływ np. na efektywność rehabilitacji, a także na kondycję psychiczną. O czym warto pamiętać?
Jednym z najpopularniejszych postanowień noworocznych jest to, by (wreszcie) schudnąć. Tylko jak je zrealizować, jeśli wypróbowałaś już mnóstwo diet, a waga ani drgnęła i w dodatku przekracza normę o kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt kilogramów? Eksperci podkreślają, że otyłość to coraz powszechniejszy problem, którego nie da się rozwiązać bez pomocy lekarza.
Woda stanowi podstawowy składnik wszystkich żywych organizmów i bez niej nie byłoby życia na naszej planecie. Tymczasem, jak alarmują naukowcy, przez ostanie 25 lat ilość wody pitnej na jednego mieszkańca Ziemi spadła o 26%. Zgodnie z danymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), aż 2,1 mld ludzi na świecie nie ma do niej dostępu w miejscu swojego zamieszkania, a ponad dwa razy więcej pozbawionych jest odpowiednich warunków sanitarnych.
Jednym ze sposobów na utrzymanie wysokiej formy jest m. in. stosowanie się do zasad odpowiedniej diety. Oto kilka najważniejszych zaleceń żywieniowych dla osób starszych, opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia, które warto wziąć pod uwagę.
Węglowodany powinny stanowić źródło 45 do 65 proc. dziennie przyjmowanych kalorii, tymczasem często ograniczamy ich ilość w diecie, ponieważ składniki te są uważane za winowajców w przybieraniu na wadze. Trzeba zaś wiedzieć, że nadmierne zmniejszenie dawki weglowodanów wiąże się z zaburzeniami pracy organizmu, co staje się widoczne w kilku charakaterystycznych objawach.
Gwałtowny rozwój cywilizacji i związana z nim zmiana stylu życia zaburzają równowagę naszego zdrowia. Brak refleksji nad jakością diety prowadzi między innymi do obniżania się poziomu substancji mineralnych w układzie kostnym. Kusząca wyglądem, smakiem i zapachem, produkowana w nadmiarze wysoko przetworzona żywność staje się przyczyną wielu współczesnych chorób cywilizacyjnych. W tym osteoporozy – choroby szkieletu, charakteryzującej się zanikiem masy kostnej i prowadzącej do zwiększonej łamliwości kości.
Cukier wpływa na sposób działania mózgu i zaburza zdolności poznawcze, jeśli jest go za dużo.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi