Liczba wyników: 770
Utrzymująca się do listopada słoneczna pogoda mogła spowodować fałszywe wrażenie, że sezon infekcji jeszcze przed nami. Jednak jak podaje PZH tylko w ostatnim tygodniu listopada zanotowano już ponad 125 tysięcy zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę. Prawdziwy szczyt zachorowań nastąpi w miesiącach styczeń-marzec. To najwyższy czas, aby pomyśleć o skutecznej profilaktyce grypy, która może uchronić nas nie tylko przed zachorowaniem, ale przede wszystkim przed poważnymi powikłaniami grypy, a nawet zgonem.
Samo podejszenie ciężkiej, przewlekłej choroby, konieczność zgłoszenia się na badania diagnostyczne, wizyta u lekarza specjalisty większość osób przeraża i paraliżuje. Pojawiają się niedowierzanie, lęk, gniew, rezygnacja. Wiadomość o chorobie to prawdziwy wstrząs. Jednak wsparcie bliskich osób może wiele zmienić – wspomóc terapię, pozwolić na łatwiejszą walkę z chorobą, czy nawet w krańcowym przypadku – ułatwić spokojne i godne odejście.
Przekroczenie granicy wieku 60+ nie musi wiązać się z odłożeniem swoich pasji na bok i utratą pomysłu na siebie – wręcz przeciwnie! Co można robić na emeryturze? Być pszczelarzem, jeździć na rolkach, uprawiać jogę biegać, pielęgnować konie, być DJ’em czy tańczyć? Potencjał osób dojrzałych odkrywa III edycja ogólnopolskiego projektu „Głos Seniora”.
Od 9 do 11 kwietnia w Pradze będzie odbywać się III edycja międzynarodowego sympozjum „Pamięć Europy”, poświecona współczesnej kulturze pamięci w kontekście przypadających w tym roku ważnych rocznic historycznych. Udział w sympozjum wezmą przedstawiciele ponad 150 instytucji i organizacji pozarządowych zajmujących się historią XX wieku z ponad 20 krajów Europy
Ma na swoim koncie role we Władcy pierścieni, Wojnach Gwiezdnych (części II- Ataku klonów i III- Zemście Sithów), Purpurowych Rzekach 2, Jeźdźcu bez głowy, Drakuli. Choć jest już wiekowym człowiekiem (84 lata), nie stracił zapału do pracy, dalej podejmuje przedsięwzięcia jako aktor, muzyk, a nawet pisarz. Trafił do Księgi Guinnessa jako aktor, który zagrał w największej liczbie filmów.
Przyzwyczailiśmy się myśleć o początku drugiej wojny światowej jako o „naszej wojnie”. Wrzesień 1939 to wojna obronna, bohaterski bój w obronie ojczyzny, pierwszy akt zbrojnego oporu przeciw Hitlerowi. Plakat z żołnierzem wbijającym bagnet w wyciągniętą dłoń to jeden z najbardziej wyrazistych obrazów z tamtych czasów. Obraz prawdziwy, ale w każdej wojnie są przecież dwie strony...
Teściowa i synowa. Konflikt między tymi osobami jest równie stary jak sama instytucja małżeństwa i chociaż dzisiaj coraz rzadziej słyszymy o prawdziwych wojnach podjazdowych (albo nawet całkiem jawnych) między dwiema kobietami rywalizującymi tak naprawdę o względy i zainteresowanie tego samego mężczyzny, to jednak nie można powiedzieć, że na linii teściowa – synowa zawsze panuje prawdziwy pokój – na ogół jest to raczej zawieszenie broni.
Ziarno nie jest pożywieniem jedynie dla ptaków. Jeśli dotychczas nasiona nie znalazły się w twojej diecie, dopisz je do listy zakupów, radzą eksperci sagazone. Nasiona dyni, sezamu, słonecznika to prawdziwy koktajl odżywczy. Zawierają dużą ilość podstawowych kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za przebieg funkcji życiowych i aminokwasów potrzebnych do formowania białka, witaminy A, B, C oraz minerały: wapń, magnez, potas, cynk, żelazo, selen i mangan.
Według szacunków Głównego Urzędu Statystycznego w 2050 roku liczba emerytów wzrośnie do prawie 12,5 mln osób. Przy zmniejszającej się liczbie osób w wieku produkcyjnym mogłoby się wydawać, że emerytura Polaków nie rysuje się w jasnych barwach. Jak się jednak okazuje, rozwiązania ewentualnego problemu z wysokością świadczeń przyszli emeryci mogą szukać w III filarze systemu emerytalnego.
Młodzi Polacy nie dostrzegają zmieniających się potrzeb seniorów. Zdecydowana większość z nich uważa, że marzeniem ich rodziców na emeryturze jest opieka nad wnukami, praca w ogródku lub spędzanie czasu na rozwiązywaniu krzyżówek. Tymczasem ponad 40 proc. seniorów czas po zakończeniu kariery zawodowej chce przeznaczyć na rozwój osobisty, m.in. studia na uniwersytetach III wieku, naukę języków obcych i wycieczki.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność