Liczba wyników: 1685
Charakteryzuje się podatnością na podrażnienia i stany alergiczne oraz wysoką wrażliwością na niekorzystne warunki atmosferyczne i detergenty. Zawiera niedostateczną ilość naturalnych substancji, które wychwytują cząsteczki wody w skórze i zatrzymują je w naskórku. Po umyciu cera sucha daje uczucie ściągnięcia, pod wpływem zimna, bądź gorąca ulega złuszczaniu.
Organizm człowieka potrzebuje snu tak samo, jak pożywienia i wody. Jednak wiele osób niedosypia, co powoduje zaburzenia zarówno na poziomie umysłu, jak i ciała. Ci, którzy cierpią na bezsenność czy inne zaburzenia snu, mogliby zyskać na monitorowaniu swojego odpoczynku. Teraz opracowano inteligentną poduszkę z własnym zasilaniem, która śledzi pozycję głowy.
Zimą szczególnie dużo mówi się o właściwym nawadnianiu, bo dzięki odpowiedniej ilości płynów także przy mroźnych temperaturach organizm dobrze funkcjonuje, a skóra w tym czasie jest bardziej narażona na przesuszenie. Okazuje się jednak, że - wbrew ostatnio wygłaszanym przez niektórych dietetyków opiniom - nie trzeba wypijać ośmiu szklanek wody dziennie...
Kwas hialuronowy występuje naturalnie w organizmie ludzkim w postaci soli sodowej. Jego podstawową funkcją jest wiązanie wody, dzięki czemu skóra jest nawilżona i elastyczna. Wspomaga także proces gojenia ran i regeneracji naskórka. Kiedy organizm jest młody wytwarza wystarczającą ilość kwasu hialuronowego, jednak z wiekiem staje się go coraz mniej. Co nam wtedy grozi i jak temu zapobiec?
SPA, czyli Salus per aquam oznacza zdrowie przez wodę. Tak zwykli mawiać Rzymianie, upatrując czynników zdrowotnych i poprawiających samopoczucie w działaniu wody. Przez lata, nasze (pra)babcie i (pra)dziadkowie jeździli „do wód", aby tam leczyć swoje dolegliwości. Dziś najmocniejszą stroną SPA nie jest już wyłącznie woda, ale specjaliści, którzy na co dzień doradzają kuracjuszom.
W związku z ryzykiem powodzi IMGW wydał ostrzeżenia wszystkich stopni, w tym najwyższego, trzeciego, dla jedenastu powiatów na południu kraju. Przed finansowymi skutkami niszczącego działania wody właściciele nieruchomości mogą chronić swój majątek ubezpieczeniem. Do zakupu polisy na wypadek powodzi trzeba podejść ostrożnie, bo zakres ochrony znacząco różni się u poszczególnych ubezpieczycieli.
Prawie 70% badanych, biorących udział w sondażu przeprowadzonym na potrzeby kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, deklaruje sympatię do tych produktów. Pomimo że stwarzają one szerokie możliwości kulinarne – jak twierdzi ponad połowa respondentów – najczęściej spożywane są w formie tradycyjnych ziemniaków z wody. Czy brakuje nam pomysłów na ich wykorzystanie?
Dziś ilekroć kupuje się ser, czekoladę, czy wędlinę, trudno mieć pewność czy nabywany produkt jest właśnie tym, czego się oczekuje. Artykuł nazwany czekoladą miewa niewielkie ilości kakao, wędliny zawierają nadmiar wody, a ser może być zrobiony z tłuszczu. Aby chronić konsumentów, Unia Europejska wprowadza nowe zasady etykietowania.
Czasami mniej znaczy więcej, a w tym przypadku także zdrowiej. Większość ludzi z rozrzewnieniem wspomina domowy, wiejski chleb. Jednak niewielu wie, że do prawdziwego i zdrowego wypieku, który długo się nie zepsuje potrzeba tylko 3 składników – wody, mąki i soli. W wielu polskich domach jest to podstawa kuchni, więc warto dowiedzieć się, na co zwrócić uwagę przy jego wyborze.
Minął właśnie miesiąc od przejścia przez Polskę drugiej fali powodziowej. Obecny w mediach, kościołach, polityce, czy akcjach społecznych temat „wielkiej wody" powoli cichnie. Ludzie odbudowują domostwa, regulują sprawy ubezpieczeń - na nowo układają życie. Powrót do normalności jest jednak niełatwy i to również w tych najbardziej podstawowych obszarach, jak jedzenie i picie. Bezpieczne odżywianie się na terenach popowodziowych może być trudną sztuką. Jak sobie z tym radzić, na co uważać, a czego zdecydowanie unikać - podpowiada Agnieszka Piskała, Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji