Liczba wyników: 354
Ludzie starsi są bardziej narażeni na upadki, które mogą mieć wpływ na ich dalsze życie, w tym na ich niezależność, dlatego mieszkanie seniora powinno stanowić bezpieczne miejsce. Możliwości dostosowania lokum do potrzeb osób sędziwych lub niepełnosprawnych jest dzisiaj wiele, choć niektóre z nich są bardzo kosztowne. Można jednak dokonać paru prostych zmian, by mieszkanie stało się bezpieczniejsze.
Brokuł, nazywany inaczej kapustą szparagową, to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Bogaty w składniki odżywcze, witaminy oraz minerały, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, zapobiega wielu schorzeniom, chorobom układu krążenia, a nawet nowotworom. Co więcej, odpowiednio przyrządzony doskonale smakuje, dlatego warto, by stał się nieodłącznym elementem naszej codziennej diety.
Bez względu na rodzaj żółtaczki, w jej ostrej fazie pacjent odczuwa wiele dolegliwości, w tym brak apetytu, nudności, wymioty, bóle brzucha, zmiany w odczuwaniu smaku, gorączka, żółty odcień skóry. Wszystko to sprawia, że trudniej jest dobrze się odżywiać w chorobie. Pożywna dieta jednak może zmniejszyć ryzyko uszkodzenia wątroby i poprawić samopoczucie.
Jedzenie nam jest niezbędne do przeżycia i zazwyczaj nie jest trudno zachęcić nas do niego. Najczęściej problem jest odwrotny - zbyt często sięgamy po bardzo obfite i niekonieczne zdrowe posiłki. Wszystko dlatego, że jedzenie daje nam przyjemność, a my chcemy tę przyjemność potęgować...
Jeśli codzienna rutyna cię męczy i zniechęca, spróbuj znaleźć sobie hobby - badania wykazały, że możliwość regularnego angażowania się w zajęcia, które są postrzegane jako przyjemne, znacznie podnosi poziom zadowolenia z życia.
Spośród dań jednogarnkowych zdecydowany prym w kuchni wiodą zupy. Pichcenie z wykorzystaniem zaledwie jednego naczynia coraz częściej dotyczy również dań obiadowych, takich jak gulasz, leczo, risotto, a nawet kaszotto. Poszukując pomysłu na mało skomplikowany i apetyczny obiad szybko odkryjemy, że tradycja przyrządzania sycących i aromatycznych dań w jednym naczyniu ma znacznie dłuższą tradycję i sięga najdalszych zakątków świata. Jakich specjałów jednogarnkowych warto spróbować?
Jedni robią to dla podreperowania domowego budżetu, inni ze względu na ekologię i troskę o środowisko. Bez względu na powód, oszczędzanie prądu i wody w domu naprawdę może nam wyjść tylko na dobre. Zwłaszcza, że wystarczy wypracowanie kilku prostych nawyków i wybór odpowiedniego sprzętu AGD, aby nasz dom był bardziej przyjazny środowisku, a w portfelu zostawało co miesiąc kilka banknotów więcej.
Moda ma to do siebie, że wciąż się zmienia. W każdym sezonie pojawiają się nowe trendy. Dotyczy to również kwestii zdrowotnych. Co jeść? Czego unikać? Jakie sporty uprawiać? Po które suplementy diety sięgać? Gluten od dłuższego czasu zbiera żniwa czarnego PR-u. W tym sezonie najbardziej popularna jest błędna teza, że zakleja jelita.
Wakacje to okres, który rządzi się swoimi prawami – ciepłe, letnie wieczory, aktywne weekendy i spotkania z przyjaciółmi. Lato sprzyja wielu formom rozrywki, którym towarzyszy jedzenie. Osoby będące na diecie wcale nie muszą odmawiać sobie przyjemności, a dieta nie musi oznaczać drakońskich wyrzeczeń. Co warto jeść w okresie wakacyjnym, aby utrzymać linię i w pełni cieszyć się z uroków lata?
Wprawdzie niemal wszyscy Polacy uważają, że korzystanie z telefonów komórkowych podczas prowadzenia samochodu stanowi zagrożenie dla bezpieczeństwa na drodze, a blisko połowa sądzi, że jest to niebezpieczne nawet, gdy korzysta się z zestawu głośnomówiącego bądź słuchawkowego, jednak znaczna część kierowców używa do różnych celów komórek podczas jazdy – to wnioski z badania przeprowadzonego przez CBOS. Większość kierowców prowadzących rozmowy telefoniczne podczas jazdy deklaruje, że korzysta z zestawów głośnomówiących bądź słuchawkowych, jednak co trzeci podczas rozmowy na ogół trzyma telefon w ręku.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji