Liczba wyników: 641
Jesień i zima to okres nieprzyjemny dla wielu z nas, pełen jesiennej słoty i zimowej szarugi. Niska temperatura, deszcz, śnieg, zimny wiatr i brak słońca, czyli typowe i naturalne dla naszej szerokości geograficznej zjawiska o tych porach roku sprawiają, że poranne wstawanie, a następnie wykonywanie codziennych obowiązków wymaga od nas zdecydowanie więcej siły woli, niż ma to miejsce wiosną czy latem.
Ponad 70% Polaków nie wie jak rozpoznać zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych (tzw. tłuszczów trans, TFA) w produktach. Jako główny powód, podają brak informacji o ich zawartości na etykietach (43%). Rzeczywiście, obowiązujące przepisy nie pozwalają na podawanie ilości TFA na etykiecie produktów, nie ograniczają również ich zawartości w żywności. Jak zatem unikać tłuszczów trans w diecie i dlaczego warto?
Badania dotyczące zmian w strukturze demograficznej na świecie są coraz bardziej alarmujące. Tempo wzrostu grupy wiekowej 65+ zaskakuje dynamicznością, a jednocześnie dramatycznie spada dzietność kobiet. Według prognoz ONZ, do końca bieżącej dekady procentowy udział osób w wieku powyżej 65 lat w ogólnej populacji ludności na świecie może przewyższyć udział dzieci do lat 5. Taka sytuacja nie miała miejsca nigdy wcześniej. Jak starzejące się społeczeństwo wpływa na gospodarkę? Kim jest polski senior i czy „silver generation” to zagrożenie, czy szansa?
Grillowanie cenią sobie osoby dbające o linię, gdyż pozwala ono przygotować potrawy bez użycia dodatkowego tłuszczu. Ale uwaga! Grillowanie potraw w niewłaściwy sposób może być zdecydowanie szkodliwe dla zdrowia.
Okres wakacji niemal każdemu kojarzy się z wypoczynkiem, spotkaniami z przyjaciółmi i dobrym jedzeniem. Od wielu lat królem polskiego lata jest … grill. Jednak osoby, które w ciągu roku stosowały diety i wyrzekały się nadmiaru kalorii teraz mają spory dylemat. Czy na urlopie można pozwolić sobie na tradycyjne barbecue party? Czy mała kiełbaska z musztardą jest całkowicie zakazana?
Okres wakacyjny to tradycyjnie czas wzmożonych wyjazdów na urlop. Co roku rośnie liczba turystów z naszego kraju, którzy za cel swoich wojaży obierają zagraniczne kurorty lub decydują się na przygodę życia w odległych, tropikalnych zakamarkach świata. Jednak, jak przestrzegają specjaliści, wcale nie trzeba jechać do Tajlandii, Meksyku czy do innych równie egzotycznych miejsc, aby przywieźć ze sobą oprócz wakacyjnych wspomnień, również niestety niezbyt miłą pamiątkę w postaci chorób tropikalnych, które mogą prowadzić do wielu trudnych w leczeniu powikłań, a nawet śmierci.
Czy wiesz, że - świadomie lub nie – każdego dnia większość z nas popełnia wykroczenia przeciwko własnym zębom? Zanim zęby zaczną o sobie boleśnie przypominać, zrób rachunek sumienia ze swoich nawyków.
Z niewinnych znamion, potocznie zwanych pieprzykami, może się rozwinąć jeden z najgroźniejszych nowotworów – czerniak. Każdego roku liczba zachorowań rośnie, a badania wykazują, że szczególnie narażone są kobiety. Jak się przed nią ochronić? Uważać na słońce i regularnie badać skórę!
Ile warzyw spożywają Polacy, a ile zalecają instytucje zajmujące się żywieniem? Jak komponować posiłki, by realizować te zalecenia? Dlaczego warto jeść warzywa?
Za sześć lat Polska będzie wydawać na zdrowie 6 proc. PKB. Ten wzrost nakładów wprawdzie zbliży nas do unijnej średniej, ale nie nadrobi długiego okresu niedoinwestowania. Dlatego do poprawy sytuacji w służbie zdrowia potrzebne są również inne działania, zwiększające efektywność wydawanych środków i skuteczność leczenia – podkreślają eksperci. Bez tego trudno będzie utrzymać wzrost gospodarczy. Dużą rolę do odegrania mają tu innowacje.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji