Liczba wyników: 214
Instytut Żywności i Żywienia oraz eksperci z Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego WUM w ramach kampanii edukacyjnej „Poznaj się na tłuszczach” rozpoczęli edukację społeczeństwa na temat zagrożeń dla zdrowia wynikających ze spożycia tłuszczów trans. Przebadano dostępne na rynku produkty do smarowania pieczywa, w tym margaryny i kostki do pieczenia. Polacy zyskają rzetelną wiedzę umożliwiającą im unikanie groźnych dla zdrowia substancji.
Kto w dzieciństwie i młodości nie marzył o tym, żeby zobaczyć Czarny Ląd, opisywany przez Sienkiewicza, Szklarskiego czy Blixen? Czy współczesna Tunezja może stać się spełnieniem tych marzeń?
Warto ograniczyć lub wyeliminować z diety tłuszcze trans - dzięki temu można znacznie zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i zawału serca.
Pierwszorzędne wina, wykwintne białe trufle i najwyższej klasy oliwy – śródziemnomorska kuchnia regionów Chorwacji od lat niezmiennie zachwyca amatorów kulinarnych doświadczeń z całego świata. Festiwale kulinarne oraz degustacje miejscowych win i potraw sprawią, iż wakacje w Chorwacji będą wyjątkowe także dla podniebienia.
„Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” – słowa te przypisywane są ojcu współczesnej medycyny. I choć od czasów Hipokratesa zmieniło się niemal wszystko, intensywny rozwój i dynamiczny postęp niekoniecznie muszą iść w parze ze zdrowiem człowieka. Dziś często jemy szybko i byle jak, czego efektem jest rozwój różnych chorób. Może czas zatem przestać po prostu jeść i powrócić do… odżywiania się.
Tylko 15 proc. Polaków pozwala sobie na zjedzenie ciastek ciastka 2-3 razy w tygodniu. 75 proc. sięga po takie słodycze przeciętnie raz w miesiącu. Ale w Tłusty Czwartek pączki jedzą niemal wszyscy - takie są wnioski z raportu „Polska na widelcu. Zwyczaje żywieniowe Polaków 2016”.
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia człowiek powinien wypijać dziennie 200 ml soku. Polacy wypijają tylko 32 ml – to zdecydowanie za mało.
Jaka jest jakość sprzedawanych produktów mięsnych? Inspekcja Handlowa stwierdziła nieprawidłowości w ponad 50 proc. skontrolowanych placówek. W większości przypadków zastrzeżenia dotyczyły błędnego oznakowania, ale również błędnych deklaracji składu. Przykład? Mięso wieprzowe w parówkach drobiowych z cielęciną.
Co roku, przede wszystkim w okresie poprzedzającym Sylwestra, nieumiejętne obchodzenie się z petardami i fajerwerkami staje się przyczyną groźnych wypadków. Dlatego Policja apeluje o zachowanie szczególnej ostrożności i przestrzeganie zasad bezpieczeństwa podczas używania wyrobów pirotechnicznych.
Święta zbliżają się coraz większymi krokami, a to oznacza, że osoby które jeszcze mają przed sobą wymyślanie i zakup gwiazdkowych prezentów, powinny jak najszybciej dokonać wyboru. Być może przydatne okaże się zestawienie podarunków, z których (prawie) nikt nie jest zadowolony, żenujących lub po prostu kłopotliwych?
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję