Liczba wyników: 184
Wielu z nas wyższą cenę danego produktu kojarzy z jego dobrą jakością. Podobnie rzecz ma się z jedzeniem - im więcej za nie płacimy, tym bardziej nam smakuje...
Chcesz schudnąć, ale nie wiesz, jaka dieta będzie najskuteczniejsza? Wiesz, że niektóre dania są przy odchudzaniu „zabronione", ale zastanawiasz się, czy istnieją specjalnie dozwolone? Zastanawiasz się, jakie produkty wesprą wysiłek odchudzania? Mamy odpowiedź.
Jednym z powikłań związanych z cukrzycą jest zespół stopy cukrzycowej. Jest to choroba niedokrwienia stóp, która w skrajnych przypadkach może doprowadzić do konieczności amputacji kończyny dolnej. Objawami choroby, oprócz bólu, jest łuszcząca i wysuszona skóra, pęknięcia oraz owrzodzenia czy trudne do zagojenia rany. Jest to bardzo niebezpieczne schorzenie, dlatego każdy diabetyk powinien wiedzieć jak odpowiednio dbać o swoje stopy.
W sobotę, 24 maja 2014 roku, Polskie Towarzystwo Chirurgii Naczyniowej organizuje kolejną odsłonę akcji profilaktycznej „Ocal Nogę”. Na północy Polski – w Poznaniu, na południu – w Krakowie zaprasza na bezpłatne konsultacje specjalistów chorób naczyń. Obok konsultacji lekarskich, będzie można wykonać podstawowe badania diagnostyczne, wziąć udział w spotkaniu z diabetologiem, jak również z pielęgniarką zakresu pielęgnacji stóp.
Wokół dań gotowych narosło wiele mitów. Oczywiście, nie ma co ukrywać - nigdy nie zastąpią domowej i świeżej kuchni. Drugą stroną medalu jest jednak to, że niezależnie, jak bardzo dietetycy będą w tej kwestii bić na alarm, i tak będziemy po te produkty sięgać. Warto jednak wiedzieć co zawierają. Co tak naprawdę jemy? Jak wybrać dania gotowe, które można jadać bez szkody dla zdrowia?
Najlepiej jest ostrożnie raczyć się alkoholem i nie doświadczyć przykrych objawów na drugi dzień. W polskiej kulturze jednak trunki obficie się leją, gdy trzeba coś świętować, a Nowy Rok z pewnością jest takim właśnie wydarzeniem. Jeśli więc przesadzisz z napojami alkoholowym - sięgnij po domowe sposoby na kaca.
Aż 93 proc. Polaków wskazało, że na ich świątecznym stole będzie królowała tradycyjna kuchnia i swojskie smaki. Najbardziej popularnymi potrawami są barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, śledź w oleju oraz smażona ryba, ale pojawiają się także nowe apetyczne i odważne kulinarne trendy.
Nawet 45 procent Polaków chrapie – wynika z badań CBOS. Przyczyna tych dolegliwości tkwić może w alergiach czy przeroście migdałków. Chrapaniu sprzyjają też otyłość i nałogi – palenie papierosów i nadmiar spożywanego alkoholu. Może się okazać, że do tych problemów dołączy kolejny powód – wady zgryzu z tzw. tyłożuchwiem na czele.
Jeszcze 100 lat temu zdiagnozowana cukrzyca, oznaczała śmierć chorego. Dziś ta choroba zmieniła wyraźnie swoje oblicze. Chcesz zapoznać się z historią diabetologii? Odwiedź pierwsze w Polsce Wirtualne Muzeum Cukrzycy, które otworzyło swoje podwoje w związku z nadchodzącym Światowym Dniem Walki z Cukrzycą, przypadającym 14 listopada. To nietypowe muzeum prezentuje archiwalne zdjęcia i publikacje związane z cukrzycą i życiem diabetyków.
Ziemniaki to ciągle niemal nieodłączny element obiadu w polskich domach. Te powszechnie dostępne warzywa mogą mieć jednak szereg innych, ciekawych zastosowań. Odkryj ziemniaki na nowo - sprawdź do czego, poza kulinariami, mogą ci się przydać.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi