Liczba wyników: 299
Komórki macierzyste to niedojrzałe i niewyspecjalizowane komórki organizmu ludzkiego. Na całym świecie trwają badania w kierunku wykorzystania ich potencjału w medycynie, już teraz mówi się, że mają być rewolucją w leczeniu nowotworów, chorób krwi, choroby Parkinsona czy schorzeń autoimmunologicznych. Jak je pozyskać? Źródeł jest kilka, jednym z nich są… zęby. W bliskiej przyszłości stomatologia może więc wspierać ratowanie ludzkiego życia.
Stan zębów ma wpływ na zdrowie całego organizmu. Jak pokazują badania, najbardziej powszechną bakteryjną chorobą infekcyjną jest próchnica, która nieleczona może spowodować zapalenie mięśnia sercowego, uszkodzenie nerek, trzustki czy również rozwój alergii i miażdżycy.
Jeśli niedosypiasz, grozi ci demencja, ostrzegają amerykańscy badacze.
Jedni potrzebują absolutnej ciszy, by efektywnie pracować, inni odnajdują się w dużym zgiełku. Okazuje się, że to druga strategia prowadzi do wpadania na większą ilość ciekawych pomysłów...
Każdy doskonale wie, że bez skupienia uwagi trudno na czas wykonać powierzone zadania. I to właśnie z koncentracją mamy najczęściej problemy, stąd większość porad dotyczy unikania rozkojarzenia. A jednak, czasem warto dać się ponieść dystrakcji - może to być bardziej efektywne niż się powszechnie przypuszcza.
Choroby tarczycy to problem ok. 20% Polaków. Jednak objawy wskazujące na zaburzenia pracy tego gruczołu nie zawsze są swoiste, więc często diagnostyka nie jest podejmowana. Choroby tarczycy są przyczyną rozregulowania gospodarki hormonalnej oraz metabolizmu komórek, a przez to powodują nieprawidłową pracę wielu układów, m.in. rozrodczego, nerwowego i pokarmowego.
Zwyczaj podawania wina do uroczystego posiłku powoli zadamawia się w Polsce. Przygotowując przyjęcie i chcąc dopełnić danie trunkiem należy pamiętać, by zwrócić szczególną uwagę przy jego doborze. Faktem jest, że odpowiednio dobrany trunek z pewnością uświetni każdą potrawę, jednak ten nietrafiony może przyczynić się do dosłownej katastrofy kulinarnej.
Gotowanie jest sztuką – o tym poświadczy nie tylko renomowany szef kuchni, ale i miłośnik domowych eksperymentów kulinarnych. Jak każda dziedzina artystyczna, także przyrządzenie danej potrawy wymaga pewnej dozy finezji, którą z pewnością odzwierciedlają dość skomplikowane nazwy bardzo często przewijające się w przepisach. Czym jest flambirowanie, déglaçage, stir fry czy sous-vide? Choć metody te brzmią nieco egzotycznie, z pewnością wykorzystywane są w domowej kuchni częściej, niż można by się tego spodziewać.
W ramach kampanii „Szczęśliwa wątroba, szczęśliwy Ty” powstał Ogólnopolski Test. Dzięki uzyskanym na jego podstawie informacjom, można samodzielnie ocenić czynniki ryzyka dla zdrowia wątroby.
Mówi się, że potrzeba jest matką wynalazków. A gdy naprawdę coś nam doskwiera, uczeni zamykają się w bibliotekach i laboratoriach usilnie pracując nad rozwiązaniem problemu. Nie zawsze jednak tak właśnie rzecz ma się z wielkimi wynalazkami. Czasem coś, co zmieniło losy świata lub dziś jest w powszechnym użytku, zrodziło się przypadkiem.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję