Liczba wyników: 3683
Angina to zakaźna, ogólnoustrojowa choroba, której przyczyną są bakterie (paciorkowce, rzadziej gronkowce). Drobnoustroje rezydują w jamie ustnej, nosie, gardle, działanie układu immunologicznego powstrzymuje objawy chorobowe, w niesprzyjających warunkach jednak dochodzi do zachorowania. Angina przebiega zazwyczaj bez poważniejszych komplikacji i po odpowiedniej kuracji pacjent wraca do zdrowia, nie wolno jej jednak ignorować, ponieważ może doprowadzić do groźnych powikłań, również zagrażających życiu.
Powszechnie wiadomo, że palenie papierosów i nadmierne picie alkoholu szkodzi zdrowiu. Przykładowo, pierwsze sprzyja rozwojowi guzów w płucach, gardle, jamie ustnej oraz szyjce macicy i ma szkodliwy wpływu na układ sercowo-naczyniowy, a drugie stanowi jeden z głównych czynników ryzyka chorób układu krążenia i wątroby. To jednak nie wszystko. Okazuje się, że jednoczesne uleganie obu wspomnianym używkom znacznie przyspiesza starzenie się mózgu.
Zwiększająca się liczba zachorowań na czerniaka, brak świadomości związanej z profilaktyką oraz brak dostępu do nowych terapii – to najważniejsze zagadnienia, z jakimi należy uporać się w walce z najgroźniejszym nowotworem skóry. Takie wnioski płyną ze spotkania Rady Naukowej Akademii Czerniaka z przedstawicielami instytucji ochrony zdrowia, które odbyło się w Warszawie.
Papryczki chili dodają silnie pikantnego smaku potrawom, mają jednak i inne zastosowania - mogą np. złagodzić ból.
Cukrzyca staje się jednym z największych problemów zdrowotnych na świecie i odpowiada obecnie za niemal 4 miliony zgonów rocznie. Zespół naukowców badał rolę hormonu serotoniny, który jest przechowywany w trzustce wraz z insuliną, aby sprawdzić, czy jego brak ma jakikolwiek wpływ na wytwarzanie insuliny. Badania pokazały, że brak serotoniny w trzustce myszy doprowadził do szybkiego rozwoju cukrzycy. Wyniki, opublikowane w czasopiśmie Public Library of Science (PLoS) Biology, wskazują obiecujący, nowy kierunek w badaniach nad cukrzycą.
Brak czasu, brak pieniędzy lub zbyt wygórowana cena oraz problemy z dotarciem na wydarzenie z powodu odległości. To najczęściej deklarowane czynniki ograniczające dostęp do wydarzeń kulturalnych. Kolejnym jest ograniczony dostęp do informacji o pełnym spektrum wydarzeń kulturalnych w najbliższej okolicy. Takie wyniki przynoszą badania przeprowadzone na potrzeby przygotowania portalu kulturadostepna.pl realizowanego przez ministerstwo kultury.
Komosa ryżowa może być świetnym składnikiem pieczywa i ciastek - produkty z niej są bogate w błonnik i białko. A wyroby z jej zawartością nie tracą na smaku.
Nie ma lepszego sposobu na zachowanie pełni smaku i aromatu grzybów niż suszenie. Suszone grzyby zachowują wszystkie walory świeżego produktu, a do tego łatwo je przechowywać.
Język jest niezbędny do mówienia, jedzenia czy odczuwania smaku. Co więcej, jego wygląd np. kolor czy obecność nalotów może wiele powiedzieć o twoim zdrowiu.
Cebula i czosnek kojarzą się raczej ze wzbogacaniem smaku potraw lub naturalną pomocą przy przeziębieniu, ale mogą również sprzyjać ochronie przed poważną chorobą, jaką jest rak żołądka.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później