Liczba wyników: 226
Znacie ten stereotyp – prawdziwy mężczyzna nie choruje? No tak, nie choruje, bo się nie bada. A jak już zachoruje, to na całego. Prawdziwy mężczyzna mimo, że pali, pije alkohol, je tłusto i nie uprawia sportu – to czuje się dobrze. Tyle stereotypy…
Na University of Warwick odkryto, że standardowy zwyczaj gotowania warzyw istotnie zmniejsza właściwości przeciwnowotworowe różnych warzyw kapustnych, takich jak: brokuły, brukselka, kalafior i kapusta.
Lepsze zdrowie można sobie zapewnić częściej stosując zioła i przyprawy podczas gotowania. Nie tylko poprawiają smak potraw, ale też są bogatym źródłem przeciwutleniaczy i mogą dawać efekty przeciwnowotworowe.
Czy znacie ten schemat? Przychodzą Święta i najadamy się do syta, a od Nowego Roku – drakońska dieta i zaczynamy odchudzanie. O ile Święta to czas wyjątkowy i na pewne ustępstwa można sobie pozwolić, o tyle regularne przejadanie się może mieć poważne skutki zdrowotne. Warto poznać sposoby, które pomogą nam tego uniknąć.
Duża konkurencja sprawia, że bary i restauracje obniżają ceny dań, zachącając nas do rezygnacji z samodzielnego gotowania. To jednak prosta droga do nadwagi i otyłości, ostrzega międzynarodowy zespół dietetyków.
Znacie takie kryminały, że choć jest godzina pierwsza w nocy, a rano trzeba wstać, to nie możecie się od nich oderwać, bo zostało sto stron do końca, a Wy - kosztem snu - chcecie się dowiedzieć, kto zabił? Raz na jakiś czas trafiają się takie książki. Należy do nich nowa powieść Zygmunta Miłoszewskiego „Ziarno prawdy".
Na potrzeby nowej roli demoniczny szef kuchni Gordon Ramsay udzieli lekcji gotowania Bradleyowi Cooperowi. Gwiazdor "Kac Vegas" zagra uzależnionego od narkotyków kucharza w filmie "Chef".
Po wielu dniach przygotowań, zakupów, porządków, gotowania, pieczenia i smażenia zasiadamy wieczorem przy stole w gronie najbliższych. Blask świec i choinkowych lampek, kolędy i opłatek, a nade wszystko wyciszenie sporów i spokój - taka jest Wigilia marzeń.
Uwaga miłośnicy grilla. Przygotowywanie mięsa w wysokiej temperaturze, przedłużanie procesu gotowania lub pieczenia, może sprawić, że posiłek stanie się ryzykowny - w przyrządzonej w ten sposób potrawie mięsnej znajdują się substancje, które mogą powodować raka, ostrzegają eksperci.
Patrząc na obecny wysyp mód żywieniowych i popularność superfoods, sprowadzanych z najdalszych części globu, chciałoby się rzec: cudze chwalicie, swego nie znacie! O ile w próbowaniu kuchni świata nie ma nic złego, warto czasami sięgnąć po produkty z własnego podwórka i na nowo przypomnieć sobie ich walory smakowe i prozdrowotne. Na naszą uwagę z pewnością zasługuje zwykły burak ćwikłowy – prawdziwa bomba witaminowo-mineralna.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję