Liczba wyników: 226
Gotowanie na parze staje się coraz bardziej „trendy”. Kojarzy się z modną, szczupłą sylwetką, a jednocześnie z delikatnym, subtelnym smakiem. Zwolenników zyskuje także dzięki temu, że należy do najprostszych sposobów przyrządzania potraw.
Jeżeli kiedykolwiek siedzieliście przy biurku ze słuchawkami na głowie, słuchając lektora wypowiadającego słowa w obcym języku, to nie jesteście wyjątkiem. Choć skuteczna, ta tradycyjna metoda nauki nowego języka może być czasami monotonna i nudna. Naukowcy z Wlk. Brytanii odkryli innowacyjny sposób nauki nowego języka: w czasie przygotowywania posiłków i gotowania.
Niektóre metody gotowania warzyw są lepsze niż inne, jeśli chodzi o zachowanie poziomu przeciwutleniaczy. W zależności od warzywa, gotowanie na płaskiej metalowej powierzchni bez oleju (grillowanie) lub w kuchence mikrofalowej zapewniało najwyższy poziom antyoksydantów.
„Jak opisać ten wietnamski patchwork. Jak poznać kraj i jego mieszkańców bez znajomości języka? (…) Jedna połowa świata nie wie jak żyje druga” i tę lukę poznawczą autor próbuje wypełnić opowiadając o kraju, który miał nieszczęście być najpierw podbity i wykorzystywany przez Chiny, potem Francuzów a na koniec niszczony napalmem w czasie długoletniej wojny przez Amerykanów.
Superfoods, czyli pokarmy zawierające w dużym natężeniu najcenniejsze dla zdrowia składniki. Wszyscy znamy awokado, jagody goji czy żeń-szenia. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że super-jedzenia warto szukać przede wszystkim na polskich targach i u lokalnych producentów, szczególnie, że sezon na najbardziej wartościowe polskie warzywa i owoce dopiero się zaczyna.
Kraina słońca, pięknych plaż, błękitnego morza. Kraj oliwy, wina i daktyli. Tunezja znów dobrze kojarzy się planującym wakacyjny wypoczynek. Jednakże powodów, by ją odwiedzić jest znacznie więcej. Czy znacie je wszystkie?
Film Jona Favreau to zabawna opowieść o miłości do gotowania. Jest smacznie, lekko i niezwykle przyjemnie. Obowiązkowa pozycja w menu każdego kinomana i miłośnika kuchni.
Jakie związki chemiczne wdychasz podczas gotowania lub sprzątania w domu? Czy są one potencjalnie szkodliwe? Chemicy z Colorado State University postanowili to ocenić.
Latem warto unikać pewnych pokarmów i metod gotowania. Dzięki temu łatwiej będzie zasnąć, pomimo upałów.
Tom Hanks nie wyda fortuny na tegoroczne prezenty. Ujawnił, że żonie kupi pod choinkę toster lub urządzenie do gotowania ryżu.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem