Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania pierogi ruskie

Liczba wyników: 37

  • Pierogi z czterech stron świata [Fot. Tsurukame - Fotolia.com]

    Pierogi z czterech stron świata

    2018-06-22

    Z mięsem, szpinakiem, czy ruskie. Okraszone masełkiem, skwarkami lub polane śmietaną. Trudno zliczyć rodzaje i sposoby podawania pierogów. Choć wydawać się mogą daniem na wskroś polskim, w istocie są obecne od wieków w wielu kulturach. Odważmy się i odkryjmy smaki pierogów z różnych stron świata.

    Tagi: pierogikuchniadieta

  • Kaloryczna bombka świąteczna

    2008-12-24

    200 g barszczu, 4 pierogi z grzybami, 100g postnej kapusty i kawałek karpia daje w sumie 300 kcal. Biorąc pod uwagę, że jest to 1/3 z 12 potraw na wigilijnym stole, możemy założyć, że podczas tej wieczerzy, z pewnością pochłoniemy magiczną liczbę 1000 kcal.

    Tagi: Boże Narodzenieświąteczna dietatradycyjna kuchniakuchnia staropolskanadciśnienieotyłośćnadwagacukrzyca

  • Tradycja na talerzu czyli świąteczne potrawy Polaków [© Barbara Dudzińska - Fotolia.com]

    Tradycja na talerzu czyli świąteczne potrawy Polaków

    2014-12-16

    Dla wielu z nas święta Bożego Narodzenia oznaczają przede wszystkim spotkania z rodziną i wspólne godziny spędzone przy stole. W świątecznym menu obowiązkowym muszą znaleźć się tradycyjne potrawy wigilijne – pierogi z kapustą i grzybami, smażony karp i czerwony barszcz z uszkami.

    Tagi: świętaboże narodzenieświąteczne potrawykarppierogipostryby

  • Na wigilijnym stole króluje barszcz z uszkami [© Barbara Dudzińska - Fotolia.com]

    Na wigilijnym stole króluje barszcz z uszkami

    2013-12-20

    Aż 93 proc. Polaków wskazało, że na ich świątecznym stole będzie królowała tradycyjna kuchnia i swojskie smaki. Najbardziej popularnymi potrawami są barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, śledź w oleju oraz smażona ryba, ale pojawiają się także nowe apetyczne i odważne kulinarne trendy.

    Tagi: WigiliaBoże Narodzeniekulinariabarszcz z uszkamikarpśledźkuchnia fusion

  • Anioły na codzień

    Anioły na codzień

    2006-03-12

    Czy jest możliwe, żeby nagle przez okno wpadł na herbatkę pradziwy, stuprocentowy (choc czasem może nieco dziwny) anioł? Okazuje się, że jak najbardziej. Książka "Wizyty aniolów" opisuje takie właśnie odwiedziny, składane w różnych porach dnia i nocy, przez przedstawicieli wielu Niebiańskich (i nie tylko) Departamentów. Niezwykli goście zachowują się bardzo zwyczajnie - piją herbatę, podjadają pierogi i... w większosci narzekają na prowadzenie się swojej gospodyni, z którą mają same kłopoty.

    Tagi: książkarecenzjaAnna WrzosAnioły na codzień

  • Dlaczego tak trudno odmówić sobie słodyczy? [fot. Dawid Cedler z Pixabay]

    Dlaczego tak trudno odmówić sobie słodyczy?

    2019-12-24

    Kulinarne specjały to jeden z charakterystycznych elementów Świąt i trudno jest pozostawać na diecie, kiedy na wyciągniecie ręki są pyszne ryby, pierogi czy makiełki. No i nie można wręcz oprzeć się bożonarodzeniowym słodkościom, takim jak piernik, makowiec, czy sernik. Oczywiście częściowo odpowiada za to określony nastrój, czyli poczucie wyjątkowości świątecznego czasu, prawda jest jednak i taka, że o każdej porze roku nie jest łatwo zrezygnować ze słodyczy - uczeni mówią, dlaczego.

    Tagi: apetytgłódimpulsywne jedzenieuzależnienienadwaga

  • Mąka mące nierówna. Jak wybrać właściwą? [Fot. baibaz - Fotolia.com]

    Mąka mące nierówna. Jak wybrać właściwą?

    2017-12-13

    Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni wybór gwarantuje kulinarny sukces. Warto więc wiedzieć czym kierować się przy zakupie tego ważnego składnika. Ekspert radzi, aby na świątecznym stole pojawiły się dania z różnych rodzajów mąki – dzięki temu urozmaicimy menu, zaskoczymy gości i dostarczymy do organizmu wiele składników odżywczych, pochodzących z różnych rodzajów zbóż.

    Tagi: mągamaka pszennamaka gryczanamąka żytnia

  • Polacy doceniają regionalne i sezonowe wyroby [Fot. levenko - Fotolia.com]

    Polacy doceniają regionalne i sezonowe wyroby

    2019-05-15

    Polscy konsumenci w coraz większym stopniu kupują krajową żywność i – jak wynika z badań Ipsos – ponad połowa jest skłonna zapłacić więcej za produkt polski niż zagraniczny. Wynika to m.in. z faktu, że krajowe wyroby są coraz lepszej jakości, nastawione na świeżość, lokalność i sezonowość.

    Tagi: wyroby regionalnewyroby sezonoweżywność

  • Dziczyzna w wielkanocnej tradycji [Fot. HLPhoto - Fotolia.com]

    Dziczyzna w wielkanocnej tradycji

    2019-03-20

    Wielkanoc jest najważniejszym i najstarszym świętem chrześcijańskim. W Polsce obchodzona jest zawsze uroczyście i rodzinnie. Wśród wystawnych dań na świątecznym stole często obecne były potrawy z dziczyzny. Dziś to szlachetne mięso powoli wraca na polskie stoły, przede wszystkim dzięki większej dostępności w sklepach.

    Tagi: mięsodziczyznaWielkanoc

  • 12 dań wigilijnych: ich tradycja i symbolika [Fot. Sławomir Fajer - Fotolia.com]

    12 dań wigilijnych: ich tradycja i symbolika

    2018-12-18

    Wieczór wigilijny to w naszej kulturze najbardziej uroczysty wieczór w roku. Na przestrzeni lat obrzędy religijne i zwyczaje ludowe przeplatały się tworząc tradycje, których pochodzenia i znaczenia nie zawsze jesteśmy pewni. Choinka, ilość potraw, samo przygotowanie stołu – wszystko to ma swoją ukrytą symbolikę, która sprawia, że ten wieczór jest jeszcze bardziej magiczny.

    Tagi: wigiliaBoże NarodzenieŚwięta

  •  
    Strony: 1 2 3 4