Liczba wyników: 1733
Obecnie na rynku pojawiło się bardzo wiele produktów oznaczonych kuszącym dopiskiem „light” – przetworów mlecznych, majonezów, napojów. Chętnie je wybieramy w nadziei, że są lepsze dla naszego zdrowia i figury niż ich tradycyjne odpowiedniki. Ale czy hasło to rzeczywiście coś znaczy? Czy jest jedynie hasłem marketingowym? Czym tak naprawdę jest żywność „light”?
Babki, mazurki, jajka, szynka i biała kiełbasa to główni bohaterowie wielkanocnej uczty. Niewątpliwie są to pokusy, które zagrażają zgrabnej sylwetce. Jednak czas spędzony przy suto zastawionym stole nie musi przełożyć się na dodatkowe kilogramy. Podpowiadamy co i jak jeść, aby Wielkanoc kojarzyła nam się nie tylko ze smacznym, lecz i zdrowym jedzeniem.
Produkty „light” i „fit” kojarzą nam się z jedzeniem zdrowym, niskokalorycznym, po które możemy sięgać będąc nawet na diecie. Niestety okazuje się, że nie zawsze są korzystne dla naszego zdrowia. Na co zwrócić uwagę przy zakupie takich produktów?
Święta to cudowny czas, ale niekoniecznie dla naszego żołądka. Smażone ryby, majonez, śmietana, słodkie ciasta - to dla niego spore obciążenie. Tymczasem wystarczy pamiętać o kilku wskazówkach, by uniknąć bólu brzucha i móc w pełni cieszyć się świąteczną atmosferą.
Między 15 a 26 listopada legendarny zespół Electric Light Orchestra wystąpi w dziewięciu miastach Polski.
Ograniczanie odpowiedzialności za opóźnienia lub niedostarczenie przesyłki, utrudnianie rozpatrzenia reklamacji - to tylko niektóre postanowienia stosowane przez firmy kurierskie, które zakwestionował UOKiK. W trakcie kontroli zbadano regulaminy 30 przedsiębiorców.
Brytyjskie pokolenie powojennego wyżu demograficznego przekracza właśnie 60. rok życia. Jednocześnie zmianie ulega tradycyjne wyobrażenie o wypełnionej podróżami emeryturze. Osoby kończące obecnie pracę mają często przed sobą jeszcze kilkadziesiąt lat życia. Do nowej sytuacji dostosowują się firmy oferujące ubezpieczenia na życie czy zarządzające oszczędnościami.
Polki zakładają własne firmy przede wszystkim z chęci przejścia „na swoje” i rozwoju osobistego, a nie trudnej sytuacji zawodowej, w której się znalazły - wynika z ogłoszonego w środę raportu przygotowanego przez ośrodek badawczy DELab UW na zlecenie Fundacji Przedsiębiorczości Kobiet. W zdecydowanej większości przypadków przedsiębiorczynie znajdują wsparcie wśród swoich najbliższych, zdarza się jednak później, że ich sukcesy wzbudzają zazdrość w rodzinie.
Po raz pierwszy w historii 2 na 5 ankietowanych przedsiębiorców deklaruje, że w ciągu najbliższego półrocza zamierza zwiększyć zatrudnienie. W porównaniu do zeszłego kwartału ten odsetek wzrósł o 6 punktów procentowych. Pracowników czekają też podwyżki. 29% firm deklaruje, że zamierzają zwiększyć wynagrodzenie w najbliższym półroczu – pokazała analiza Instytutu Badawczego Randstad. To oznacza, że firmy zaczynają rywalizować o pracownika i nie wykluczone, że będą ich także "podbierać".
Sektor produkcji przemysłowej to ważny element rynku, który ma wpływ również na inne jego obszary. Tym bardziej cieszy fakt, że od kilkunastu ostatnich kwartałów krajowa produkcja utrzymuje się na optymistycznym poziomie, a pracodawcy z tej branży wykazują rosnące zapotrzebowanie na pracowników. Nowych etatów przybywa, co daje możliwość zatrudnienia pracownikom w całej Polsce. Pośród stanowisk znajdują się również te, przy których nie wymagane jest doświadczenie, jak pracownik produkcji czy operator maszyn, a liczy się głównie chęć do pracy.