Liczba wyników: 1269
Pomimo lepszych warunków życia i sprawniejszej opieki medycznej, pewne grupy społeczne – głównie przedstawiciele mniejszości etnicznych oraz osoby ubogie i seniorzy – są wciąż narażone na poważne choroby z powodu wadliwej służby zdrowia. Takie wnioski wypływają z raportu przygotowanego przez trzy europejskie organizacje charytatywne.
Niewielkie, słodko-cierpkie owoce żurawiny jeszcze do niedawna traktowane były nieco po macoszemu, stanowiąc najmniej atrakcyjny składnik tak zwanych „mieszanek studenckich”. Ich cudowne, prozdrowotne własności odkryte zostały jednak na nowo sprawiając, że żurawina okrzyknięta została „bombą o uzdrawiającej mocy”.
Instytut badawczy CSA we współpracy z Grupą Europ Assistance oraz Cercle Santé Société już po raz drugi przeprowadził badanie dotyczące jakości systemu opieki zdrowotnej w krajach europejskich.
Mają intensywną barwę, są aromatyczne i bardzo zdrowe. Robimy z nich powidła, kompoty i dodajemy je do ciast. W Polsce najbardziej popularne odmiany to: węgierki, renklody, stanley, opale i mirabelki. Nadchodzi sezon na śliwki.
Często leczymy się w publicznych placówkach zdrowia. Narzekamy wtedy na jakość wyposażenia, brak profesjonalnego sprzętu, długie kolejki i opieszałość personelu. Nie zdajemy sobie jednak sprawy z tego, że te same zabiegi czy operacje możemy wykonać zupełnie bezpłatnie w nowoczesnych prywatnych placówkach, które coraz częściej oferują swoje usługi w ramach kontraktów podpisanych z Narodowym Funduszem Zdrowia.
Unia Europejska wspiera nowe badania nad jakością systemów opieki zdrowotnej w państwach członkowskich. Badania warte 3,99 mln EUR zostaną najpierw przeprowadzone w 7 państwach unijnych, a następnie w trakcie 4-letniego projektu obejmą kolejne państwa.
Wielu z przygotowywanych przez nas potraw, a w szczególności ciast, nie wyobrażamy sobie bez dodatku aromatycznych przypraw korzennych, używanych w kuchni od wieków. Pamiętajmy jednak, że, poza wzbogacającymi nasze wypieki smakiem i zapachem, posiadają one także zdrowotną moc.
Wielu z przygotowywanych przez nas potraw, a w szczególności ciast, nie wyobrażamy sobie bez dodatku aromatycznych przypraw korzennych, używanych w kuchni od wieków. Pamiętajmy jednak, że, poza wzbogacającymi nasze wypieki smakiem i zapachem, posiadają one także zdrowotną moc.
Przeciwdziałanie dyskryminacji osób starszych ze względu na wiek powinno prowadzić do wzmacniania pozycji seniorów, do wspierania ich samodzielności i podmiotowości. W zakresie opieki zdrowotnej, bardzo wiele niewłaściwych zachowań wobec osób starszych wynika z postaw i kultury osobistej lekarzy i pielęgniarek, a także z niewiedzy nt. specyfiki leczenia chorób wieku podeszłego i pracy ze starszym pacjentem.
W Polsce nie ma kompleksowego, spójnego i sprawnego systemu profilaktyki zdrowotnej, obejmującego planowanie działań, nadzór nad ich realizacją oraz ocenę uzyskiwanych efektów – twierdzi Najwyższa Izba Kontroli. Dostęp do świadczeń profilaktycznych był niewystarczający, niektóre regiony były odcięte od profilaktycznych badań przesiewowych, a tam, gdzie takie możliwości były, problemem była niska zgłaszalność na badania. W efekcie badaniami profilaktycznymi objęto ograniczoną liczbę pacjentów, nieprzekraczającą nawet połowy uprawnionych.