Liczba wyników: 94
Świeżo wyciągnięta z pralki, pachnąca delikatną nutą płynu do płukania odzież budzi uczucie czystości, odprężenia i domowej atmosfery. Jednak detergenty, zapewniające przyjemny zapach i miękki dotyk często zawierają liczne alergeny, które przyczyniają się do powstawania podrażnień skóry i innych reakcji alergicznych. Właściwy wybór proszków i płynów do płukania to nie jedyny element gwarantujący bezpieczne dla zdrowia pranie. Na co jeszcze należy zwrócić uwagę?
Niektóre produkty żywnościowe działają jak alergeny i powodują reakcje alergiczne, z których część jest łagodna i dość szybko zanika, ale część może powodować poważne zagrożenie dla zdrowia.
Roztocza, pyłki roślin, sierść zwierząt, zanieczyszczenie powietrza, dym papierosowy, pleśń - to tylko niektóre czynniki, które wywołują objawy astmy. Większość z nich unosi się w powietrzu cały rok, dlatego osoby chore są stale narażone na ataki duszności. Całoroczne alergeny (roztocza kurzu domowego, alergeny zwierzęce, pleśnie) są poważnym zagrożeniem szczególnie dla pacjentów z najcięższą postacią astmy, tzw. astmą trudną do kontroli, którzy są uczuleni czasem na kilka czynników jednocześnie. Niewidoczne zagrożenie może czyhać na nich całą dobę, w każdym miejscu: w pracy, tramwaju, restauracji, a nawet w domu.
Osoby uczulone na pyłki powinny unikać surowych owoców i warzyw. W wielu przypadkach produkty te zawierają alergeny podobne do tych charakterystycznych dla innych roślin.
Choroby wywołane przez alergeny, w tym astma o podłożu alergicznym, stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza. W związku z tym musiała powstać nowa dziedzina medycyny zajmująca się tym problemem - alergologia.
Stres ma wpływ na komórki układu odpornościowego, które oddziałują na reakcję komórek immunologicznych na alergeny. W efekcie odpowiedź odpornościowa jest osłabiona, a organizm znacznie bardziej narażony na choroby.
Najbliższe miesiące to okres szczególnie trudny dla alergików, ponieważ wiosną i latem notuje się najwyższe stężenie pyłków w powietrzu. Kiedy i w jakich rejonach Polski należy szczególnie uważać na konkretne alergeny?
Użądlenia i ugryzienia przez owady są w lecie powszechne. Większość owadów, z wyjątkiem hymenoptera (tj. błonkoskrzydłych, czyli np. pszczół, os, czy szerszeni) „gryzie", ponieważ żywią się krwią. Przy tym „posiłku" jednak zostawiają alergeny wywołujących mikroreakcję alergiczną lub substancje, które tworzą stan zapalny. Hymenoptera zaś żądlą, by się bronić, ale również pozostawiają substancje wywołujące alergie, a u niektórych osób silną reakcję uczuleniową i wstrząs anafilaktyczny.
Pomadka może dodać pewności siebie, poprawić wygląd i zapobiec pękaniu ust. Dzielenie się nią z przyjacielem lub członkiem rodziny jednak również rozprzestrzeniać infekcje. Teraz opracowano pomadkę o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych - ciemnoczerwona szminka szybko dezaktywuje chorobotwórcze wirusy, bakterie i grzyby.
W Polsce mamy około 1500–2500 osób z astmą ciężką, które powinny być leczone nowoczesną terapią biologiczną. Tymczasem programami lekowymi, które umożliwiają dostęp do takiej terapii, objętych jest około 600 pacjentów – mówi dr. hab. n. med. Maciej Kupczyk, prof. nadzw. Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, z Kliniki Chorób Wewnętrznych, Astmy i Alergii, prezydent elekt Polskiego Towarzystwa Alergologicznego.