Liczba wyników: 201
Wystarczą trzy podstawowe składniki i to dzięki nim potrawy zyskują zupełnie inny smak. Imbir, czosnek i por – to podstawowe składniki chińskich dań. Jak ich używać i o czym jeszcze nie możemy zapomnieć?
Spośród dań jednogarnkowych zdecydowany prym w kuchni wiodą zupy. Pichcenie z wykorzystaniem zaledwie jednego naczynia coraz częściej dotyczy również dań obiadowych, takich jak gulasz, leczo, risotto, a nawet kaszotto. Poszukując pomysłu na mało skomplikowany i apetyczny obiad szybko odkryjemy, że tradycja przyrządzania sycących i aromatycznych dań w jednym naczyniu ma znacznie dłuższą tradycję i sięga najdalszych zakątków świata. Jakich specjałów jednogarnkowych warto spróbować?
Wielokulturowy Paryż, luksusowe Lazurowe Wybrzeże, czy pachnąca Prowansja to jedne z najsłynniejszych wizytówek Francji. Jednak w kraju nad Loarą znajduje się wiele innych ciekawych i historycznych miejsc, które warto odwiedzić. W ramach kampanii edukacyjnej French Touch przedstawiamy dziesięć z nich.
Kuzyn popularnej cukinii i uwielbianego przez Polaków kabaczka. Choć łączy ich pochodzenie, z wyglądu niewiele mają ze sobą wspólnego. Patison bowiem, w odróżnieniu od innych „dyniowatych”, ma niezwykle charakterystyczny kształt, a sam smak jest znacznie delikatniejszy. Za co jeszcze pokochać można to warzywo?
Przyczyną przykrego zapachu stóp nie jest jedynie pot, a namnażające się na skórze bakterie. Świeży pot zdrowego człowieka nie ma woni. Za jego intensywność może jednak odpowiadać nasza dieta czy zażywane lekarstwa. Duża ilość czosnku czy kalafiora oraz silne leki np. antytrądzikowe, mogą być przyczyną nieprzyjemnego zapachu.
World Food Travel Association podaje, że aż 93% podróżujących planuje wakacje, kierując się wyborem potraw i napojów w miejscu, do którego mają zamiar się wybrać, a liczba zdjęć z restauracji, barów i kawiarni na Instagramie rośnie w szalonym tempie i jest wyższa niż fotografii na tle największych atrakcji turystycznych. Dlaczego, podróżując, kierujemy się smakiem?
W wypadku samochodowym zginął we wtorek Piotr Bikont - działacz opozycji w PRL, dokumentalista, publicysta, dziennikarz oraz recenzent kulinarny. Miał 62 lata.
Lato to czas urlopów, odpoczynku, ale i wakacyjnych szaleństw. Instytut Żywności i Żywienia przygotował odpowiedzi na 4 ważne pytania dotyczące spożywanych posiłków i płynów oraz aktywności fizycznej w czasie wakacji.
Gotowanie jest sztuką – o tym poświadczy nie tylko renomowany szef kuchni, ale i miłośnik domowych eksperymentów kulinarnych. Jak każda dziedzina artystyczna, także przyrządzenie danej potrawy wymaga pewnej dozy finezji, którą z pewnością odzwierciedlają dość skomplikowane nazwy bardzo często przewijające się w przepisach. Czym jest flambirowanie, déglaçage, stir fry czy sous-vide? Choć metody te brzmią nieco egzotycznie, z pewnością wykorzystywane są w domowej kuchni częściej, niż można by się tego spodziewać.
Wieńce z polnych kwiatów, latawce na niebie, pochody z cyprysami czy skoki przez ogień. 1 maja w Grecji to nie tylko Dzień Pracy, ale także Święto Kwiatów i celebracja wiosny. Jak Grecy spędzają majówkę?