Liczba wyników: 577
Mimo iż depresja staje się coraz poważniejszym problemem zdrowotnym i społecznym, to działania służące jej profilaktyce i leczeniu realizują tylko niektóre samorządy. Poza tym większość środków wydawana jest na doraźną, jednorazową pomoc, a nie na kompleksowe programy zdrowotne. Dodatkowo, organizowana przez Ministerstwo Zdrowia kampania informacyjno - edukacyjna na temat depresji miała ruszyć na początku 2018 r. Tymczasem wystartowała dopiero w październiku. Problemowi przyjrzała się Najwyższa Izba Kontroli.
Ujemne temperatury nie sprzyjają różnorodności w diecie. Jednak jesienią w sklepach znaleźć można wiele warzyw, których pełnia sezonu przypada właśnie na początek najzimniejszych miesięcy w roku. Na ich czele stoi jarmuż – uniwersalny, smaczny i pełen nieocenionych dla zdrowia składników odżywczych. Dzięki pierwszym przymrozkom utraci swą charakterystyczną gorycz, dlatego warto czym prędzej poznać jego wyjątkowe kulinarne możliwości.
Programy specjalnego wspierania bezrobotnych dla powiatowych urzędów pracy są często jedynie sposobem na pozyskanie dodatkowych środków finansowych – ustalili kontrolerzy NIK. Do udziału w programach urzędnicy dobierają przypadkowe osoby, często takie, które nawet nie spełniają kryteriów kwalifikowania. Niemal w połowie zbadanych programów kontrolerzy stwierdzili przypadki, kiedy pod nazwą programu specjalnego urzędy pracy realizowały standardowe formy pomocy.
Ageizm, czyli dyskryminacja ze względu na wiek, jest nierzadkim zjawiskiem na rynkach pracy na całym świecie. Tym bardziej dojrzali kandydaci i ci już pracujący muszą się starać, by uzyskać, bądź zachować pracę. Aby temu przeciwdziałać, zaczęto wdrażać programy aktywizacji zawodowej dla osób po 50. roku życia i organizować kampanie przeciwdziałające streotypizowaniu starszych pracowników. Sami seniorzy jednak, muszą wykazać się pewnymi cechami i działaniami, które ułatwią im zdobycie upragnionego etatu.
Pietruszka jest bogata w witaminę A i C, błonnik, potas, magnez, wapń, niacynę, ryboflawinę i żelazo. Jej nać jest często wykorzystywana do przygotowania naparu lub herbaty, a także łączona z innymi ziołami dla uzyskania efektów prozdrowotnych. Podstawowym zastosowaniem pietruszki, także natki, jest oczywiście kulinarne użycie, ale dzięki bogactwu przydatnych organizmowi substancji pietruszka może mieć różne, także pozaspożywcze, „funkcje".
Kulinarne specjały to jeden z charakterystycznych elementów Świąt i trudno jest pozostawać na diecie, kiedy na wyciągniecie ręki są pyszne ryby, pierogi czy makiełki. No i nie można wręcz oprzeć się bożonarodzeniowym słodkościom, takim jak piernik, makowiec, czy sernik. Oczywiście częściowo odpowiada za to określony nastrój, czyli poczucie wyjątkowości świątecznego czasu, prawda jest jednak i taka, że o każdej porze roku nie jest łatwo zrezygnować ze słodyczy - uczeni mówią, dlaczego.
Samorządy województw śląskiego i małopolskiego nie wiedziały, które obszary na ich terenie są zagrożone powodzią i suszą, przygotowane programy małej retencji były od lat nieaktualne, a ich realizacja opóźniona – twierdzi Najwyższa Izba Kontroli. Tym samym województwa te nie mogły wykorzystać tzw. małej retencji do walki ze skutkami długotrwałych susz i powodzi. Za to Lasy Państwowe dzięki przeprowadzonym inwestycjom zwiększyły pojemność retencyjną zarządzanych obszarów.
Sezon grzybowy przed nami, ale warto już się do niego przygotować, choćby merytorycznie. Trzeba pamiętać, że działania kulinarne (gotowanie w wodzie, gotowanie w mikrofalówce, grillowanie, głębokie smażenie) wpływają na bezpośredni skład i właściwości antyoksydacyjnej większości grzybów. Badanie przeprowadzone w Hiszpanii pokazało, że podgrzewanie w kuchence mikrofalowej i grillowanie to najlepsze procesy umożlwiające zachowanie odżywcze cechy grzybów.
Olej rzepakowy to źródło cennych substancji: nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, witaminy E i K. Jest też doskonałym dodatkiem do wielu potraw – przekonują organizatorzy kampanii promocyjno-informacyjnej pt. Pokochaj olej rzepakowy, której 2. edycja właśnie się rozpoczyna. Tym, którzy zastanawiają się, czy warto zmienić swoje przyzwyczajenia kulinarne i zaprosić do swojej kuchni olej rzepakowy, odpowiadają: zdecydowanie tak!
W kuchni istnieją sprawdzone połączenia kulinarne, które, choć wydawałyby się nieoczywiste i zaskakujące, po prostu świetnie ze sobą współgrają. Co powiesz na kombinację kawy i czosnku albo kawioru z białą czekoladą? Choć brzmi to nietypowo, wynik takiego eksperymentu może pozytywnie zaskoczyć. By przekonać się, co spaja składniki, które pozornie przecież tak wiele dzieli, warto przyjrzeć się zjawisku tzw. foodpairingu.