Liczba wyników: 122
Wszyscy znamy imbir. Jako przyprawa, ceniony jest przede wszystkim w kuchni chińskiej i indyjskiej. Do Europy trafił wraz z innymi korzennymi przyprawami, tu używano go także jak lekarstwo.
Wszyscy znamy to aromatyczne ziele, o charakterystycznym mocnym zapachu używane w niemal każdej kuchni. Listki tymianku nadają potrawom przyjemny aromat, można je dodawać do sosów, sałatek i mięs.
Zaćma, nazywana także kataraktą, to choroba wzroku, powodująca zmętnienie soczewki. Jej skutkiem są zaburzenia w ostrości widzenia, mogące prowadzić nawet do całkowitej ślepoty. Najbardziej powszechna jest odmiana zaćmy związana z wiekiem, co nie oznacza, że zapadają na nią wyłącznie seniorzy. Obecnie coraz częściej odnotowuje się zachorowania nawet u osób po czterdziestce. Na szczęście istnieją sposoby całkowitego wyleczenia tej choroby. W Polsce na zaćmę choruje około 800 tysięcy osób.
Co robić, by dobrze dbać o oczy? Niezbędnych jest kilka działań.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Po czterdziestodniowym poście szczególnie trudno będzie oprzeć się pysznym kiełbasom, pasztetom, tradycyjnym zupom, jajkom, majonezowi, babom i mazurom. Ból brzucha murowany? Niekoniecznie. Niestrawności da się uniknąć. Wystarczy espresso lub lampka wina po posiłku.
Coraz krótsze dni, słońce rzadko wychodzące zza chmur, sztuczne oświetlenie. Tak wygląda codzienność, zaczynającej się właśnie jesienno-zimowej aury. Okres ten nie należy do najprzyjemniejszych. Ponadto długie godziny pracy w takich warunkach bywają wyjątkowo męczące dla oczu. O tym, co powinno się znaleźć w naszej diecie, abyśmy mogli je chronić, mówi okulista Renata Makuc.
Podczas wakacyjnego wyjazdu spędzamy wiele czasu na słońcu i w wodzie - morskiej i chlorowanej. Czynniki te niestety mogą zaszkodzić naszym oczom. Warto pamiętać o przestrzeganiu kilku zasad, żeby długo oczekiwany wakacyjny wyjazd nie zamienił się w traumę z powodu problemów ze wzrokiem. Szczególnie dotyczy to osób, które noszą soczewki kontaktowe.
Zła dieta, zanieczyszczenie środowiska, działanie słońca czy promieniowanie wytwarzane przez monitory mają ogromny wpływ na kondycję naszych oczu. Z wiekiem wzrok ulega osłabieniu jednak dzięki odpowiedniej profilaktyce i pielęgnacji możemy spowolnić tempo pogarszania się widzenia.
W przeciętnej kuchni znajduje się wiele produktów, które mogę mieć nie tylko kulinarne zastosowanie. Okazuje się, że niektóre przyprawy, warzywa i owoce oraz inne artykuły żywnościowe stanowią skuteczny medykament na rozmaite dolegliwości bólowe.
Niestrawność, pieczenie oczu, ból głowy, pleców czy opuchnięte nogi to dolegliwości, które są codziennością dla wielu pracowników biurowych. Godziny spędzane w pozycji siedzącej, praca przed ekranem komputera i nieregularnie spożywane posiłki nie pozostają bez wpływu na zdrowie. Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, aby nie dopadły nas „choroby zza biurka”?
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość