Liczba wyników: 255
W ciągu roku w naszym kraju marnują się aż 52 kg żywności na osobę. Polska jest w czołówce krajów europejskich, w których wyrzuca się najwięcej jedzenia. Co roku marnujemy około 9 mln ton żywności, z czego 2 mln ton wyrzucane jest przez gospodarstwa domowe – wynika z danych Banków Żywności. Jak unikać marnowania jedzenia?
Warzywa i owoce powinny być istotnym elementem zbilansowanej diety – co do tego wątpliwości nie mają specjaliści ds. żywienia i dietetycy w całej Europie. Wskazania odnośnie spożycia produktów z tej grupy różnią się jednak w poszczególnych państwach. Jak pokazują dane, w większości krajów Europy rekomendacje ekspertów niestety nie znajdują odzwierciedlenia w diecie mieszkańców. Czy Polacy wpisują się w ten niepokojący trend?
Rekord kapeluszowy, przekazanie kluczy do miasta, wręczenie nagród i wiele radości. W piątek, 15 września we Wrocławiu rozpoczęły się Dni Seniora. Uczestnicy w barwnym pochodzie przeszli z pl. Nowy Targ do Rynku, gdzie czekała na nich moc atrakcji.
Bez względu na rodzaj żółtaczki, w jej ostrej fazie pacjent odczuwa wiele dolegliwości, w tym brak apetytu, nudności, wymioty, bóle brzucha, zmiany w odczuwaniu smaku, gorączka, żółty odcień skóry. Wszystko to sprawia, że trudniej jest dobrze się odżywiać w chorobie. Pożywna dieta jednak może zmniejszyć ryzyko uszkodzenia wątroby i poprawić samopoczucie.
W dzisiejszych czasach większość z nas żyje w pośpiechu. Mamy mnóstwo spraw na głowie i setki rzeczy do załatwienia. Często brakuje nam czasu na zjedzenie posiłku powoli i w spokoju, przez co zdarza nam się sięgać po różnego rodzaju przekąski. Jak wybrać takie, które będą smaczne i jednocześnie łatwe w przygotowaniu? Jak skomponować wartościowe desery i pożywne przekąski, które będą stanowiły element zbilansowanej diety całej naszej rodziny?
Letnie miesiące nie nastrajają do robienia porządków ze zdrowiem, ale paradoksalnie właśnie teraz jest to najprostsze. Przyroda nam sprzyja i podaje jak na tacy to, co najlepsze. Lato jest idealną porą roku na wzmocnienie organizmu, jeśli jesienią i zimą chcemy uniknąć przeziębienia i grypy.
Najtwardsza tkanka w ludzkim ciele to wcale nie kość czaszki, ani kość udowa, ale… szkliwo. Nie bez powodu stanowi ono pancerz dla zębów, który chroni je przed bakteriami, wpływem kwasów czy powstawaniem płytki nazębnej. Jednak do czasu – gdy na skutek twoich nawyków nie dojdzie do erozji szkliwa, która jest nieodwracalna.
Kawa, papierosy i czerwone wino to już dobrze znane używki źle wpływające na kondycję i barwę zębów. Nie wszyscy wiedzą, że osad i przebarwienia, a także erozję szkliwa mogą powodować popularne przekąski i napoje, których nigdy byśmy o to nie podejrzewali. Jeżeli na wakacjach dla ochłody raczysz się lemoniadą, to po tym artykule zamienisz ją na wodę mineralną. Zobacz, na co jeszcze uważać, szczególnie latem.
Odpowiedni poziom nawodnienia organizmu to podstawa zdrowego stylu życia. Nawet najdoskonalsza dieta, dopracowany do perfekcji plan treningowy oraz dobór najlepszych kosmetyków nie przyniosą oczekiwanych efektów, jeśli nie dostarczymy do naszego organizmu odpowiedniej ilości wody.
Spożycie soków owocowych w Polsce stale wzrasta. Jak pokazuje raport AIJN, Polacy wypili w 2016 roku 543 miliony litrów soków owocowych – czyli równowartość pojemności 217 basenów olimpijskich. Mimo stosunkowo małej konsumpcji, pozostajemy liderem spożycia tych produktów wśród krajów Europy Środkowo-Wschodniej.