Liczba wyników: 815
Szacuje się, że zespół jelita drażliwego jest rozpoznawany u około 20% ludzi, w większości u kobiet. Jak rozpoznać ZJD? Jakie są jego przyczyny? Czym leczyć?
Zidentyfikowano mechanizm biologiczny, który wyjaśnia, dlaczego niektórzy ludzie odczuwają ból brzucha przy jedzeniu określonych produktów. Dzięki temu jest szansa na skuteczniejsze leczenie zespołu jelita drażliwego i innych nietolerancji pokarmowych.
Siedzący tryb życia, zła dieta, ciągły pośpiech to stałe elementy codzienności wielu Polaków. Taki styl życia może mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka, a jednym z układów, który najszybciej odczuwa tego skutki jest przewód pokarmowy, szczególnie jego dolny odcinek, czyli jelita.
Rozpuszczalny błonnik stosuje się, aby wspomóc trawienie i odporność organizmu. To preparat usuwający z jelit szkodliwe produkty przemiany materii i namnażające się chorobotwórcze mikroorganizmy. Dzięki temu wpływa na prawidłowe funkcjonowanie jelit, a więc na ustąpienie bólu i zaburzeń ich funkcji (wzdęcia, zaparcia, biegunki), a także na utrzymanie fizjologicznej flory bakteryjnej.
Popularny słodki napój, często uwielbiany przez dzieci, zdążył zyskać złą sławę jako pełen węglowodanów prostych w nadmiarze zagrażających sylwetce i zdrowiu. Okazuje się jednak, że cechuje się także właściwościami pomocnymi przy niedrożności jelit i bólach żołądka.
Ryby są szczególnie polecane dla zdrowia mózgu. Okazuje się jednak, że mogą też zmniejszyć ryzyko raka odbytnicy i okrężnicy, mówią lekarze.
Papryka chili może być pomocna w zapobieganiu raka jelita grubego. Jej główny składnik kapsaicyna, zmniejsza ryzyko zachorowania na ten rodzaj nowotworu.
Stres i zaniepokojenie zwiększają ryzyko zachorowania na zespół jelita drażliwego (Irritable Bowel Syndrome - IBS).
Zespół jelita drażliwego to choroba utrudniająca codzienne życie i znacznie pogarszająca jego jakość. Szacuje się, że cierpi na nią nawet 20% dorosłych Polaków.
Niewielka dawka aspiryny dziennie - 75 mg, co stanowi ilość mniejszą niż ta polecana dzieciom, już po roku przyjmowania może znacząco obniżyć ryzyko raka jelita, informują naukowcy.