Liczba wyników: 577
Dla wielu Polaków to pytanie wręcz absurdalne. Jak to „co robimy"? Oczywiście wybieramy się na zakupy, wystajemy w swoje w kolejce po chleb (bo o ten z dobrej piekarni niełatwo w okresie przedświątecznym), realizujemy tradycyjne przepisy kulinarne i spotykamy się z rodziną. A jednak tempora mutantur et nos mutamur in illis (łac. czasy się zmieniają i my wraz z nimi).
Już w najbliższy piątek na wrocławskim Rynku i ulicy Świdnickiej ponownie zagości Jarmark Bożonarodzeniowy znów zagości na wrocławskim Rynku od 25 listopada do 23 grudnia 2011r. Jak co roku wrocławian i wszystkich gości czekają wydarzenia artystyczne i kulinarne, gwarantujące niesamowite przeżycia i niezapomniane uczucia magii nadchodzącychttp://www.finanse.egospodarka.pl/banki/przelewh świąt.
Najpierw długo czekamy na Boże Narodzenie, wybieramy najlepsze produkty i chętnie kontynuujemy świąteczne tradycje kulinarne, a potem uroczyście objadamy się przygotowanymi potrawami. W efekcie po Świętach z przykrością stwierdzamy, że ważymy więcej niż przed nimi. Oto więc kilka wskazówek, jak uniknąć przybrania na wadze podczas okresu bożonarodzeniowego.
Ziemniaki czy kartofle? Zdecydowanej większości Polaków bliższe jest pojęcie ziemniaka. Niezależnie jednak od stosowanej nomenklatury, sympatię do tych warzyw deklaruje ponad 80% ankietowanych, którzy doceniają ich walory smakowe i kulinarne. Co ciekawe, okazuje się, że jesteśmy prawdziwymi amatorami ziemniaków – aż 82% respondentów twierdzi, że nie byłoby w stanie całkowicie z nich zrezygnować.
Osoby starsze, które zakończyły już karierę zawodową, powinny nadal pozostać w życiu społecznym. Posiadając sporo energii, chęci do działania, a przede wszystkim doświadczenia i czasu, są bardzo ważnym ogniwem w życiu społeczeństwa. W Stanach Zjednoczonych powstały specjalne programy, służące wykorzystaniu potencjału, jaki posiadają najstarsi obywatele, a jednocześnie zachęcające ich i ułatwiające podejmowanie im wszelkich działań mających na celu dobro współobywateli.
Grill dla Amerykanów to przyrządzanie dużych i soczystych kawałków mięsa. Z kolei Brazylijczycy preferują słodki smak grillowanych owoców. Zupełnie inne preferencje kulinarne mają natomiast Chińczycy, którzy na ruszt wrzucają larwy owadów, insekty czy ptaki. Jak robią to Polacy i jak do grillowych rewolucji kulinarnych podchodzą mieszkańcy innych nacji?
Święta to wyjątkowa okazja, pełna ciepła, radości i spotkań w rodzinnym gronie. Polacy lubią spędzać ten czas w sposób wyjątkowy, dlatego dbają o najdrobniejsze szczegóły, także o kwestie kulinarne. Jesteśmy wielbicielami tradycyjnej kuchni, a podstawą potraw wigilijnych są smaczne i zdrowe ryby. Warto kultywować tę tradycję, mimo że w Wigilię nie obowiązuje już post.
Wielbiciele twardych serów podpuszczkowych (zwanych popularnie serami żółtymi) cenią jego smak i szerokie zastosowanie kulinarne. Sery żółte nadają charakter kanapkom, są dodatkiem do potraw, ale także głównym składnikiem wielu z nich. W wielu krajach stanowią obowiązkowe zakończenie posiłku. Jednak mają swoich przeciwników, którzy rezygnują z tego przysmaku przez często nieprawdziwe stereotypy.
Lato nadal w pełni i wiele osób spędza swój wolny czas na świeżym powietrzu. Nieodłącznym elementem wakacyjnych spotkań z przyjaciółmi jest wspólne grillowanie, któremu często towarzyszą kulinarne eksperymenty. Aby móc cieszyć się smacznymi i zdrowymi potrawami, zanim wrzucimy je na ruszt, warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy.
Cała Polska oszalała na punkcie tańca. Kolejne szkoły tańca powstają jak grzyby po deszczu, a telewizyjne programy pokazujące taneczne zmagania gwiazd na parkiecie czy lodzie biją rekordy oglądalności. Tańczyć chcą wszyscy: i młodzi i starzy. Aby zachęcić do tej formy aktywności także tych najstarszych 21 stycznia – w Dniu Babci - ruszyła ogólnopolska kampania społeczna „Trzymam rytm z Odnovitem”.