Liczba wyników: 693
Włoski farmaceuta z leżącej niedaleko Sieny miejscowości Asciano Giovanni de Munari twierdzi, że na podstawie znalezionej z szafą receptury stworzył eliksir długowieczności. Głównym składnikiem mikstury jest podobno czerwone wino Chianti – donosi agencja ANSA.
Uczeni z Karolinska Insitutet w Sztkoholmie ostrzegają, że menu bogate w przetworzone czerwone mięso sprzyja niewydolności serca.
Kolejne badania pokazują, że czerwone mięso, jeśli jest jedzone w nadmiarze, może wywoływać różne problemy ze zdrowiem.
Lekarzy dermatologów odwiedza coraz więcej pacjentów, skarżących się na miejscową nadpotliwość. Spocone dłonie, pachy, ręce, a w niektórych przypadkach twarz i plecy – są przyczyną dyskomfortu, a czasem objawem poważnej choroby – hiperhydrozy. Pocenie można skutecznie ograniczać i ,,suchą stopą” przejść nawet prze najgorętsze letnie miesiące.
Niektórzy poddają się nawykowi obgryzania paznokcie w dzieciństwie i trudno im się zeń wyzwolić także w dorosłym życiu. Efektem są nieatrakcyjnie wyglądające dłonie i wstyd towarzyszący oddawaniu mającemu kompulsywny charakter przyzwyczajeniu.
Mówi się, że dłonie są najlepszą wizytówką kobiety. Ich bardzo cienka i delikatna skóra wraz z wiekiem traci swoją naturalną gładkość oraz elastyczność. Istnieją jednak sposoby, dzięki którym możemy skutecznie powstrzymać ten proces.
Tak jak zadbane dłonie, zdrowe włosy są również naszą wizytówką. Obserwując ich stan możemy rejestrować zmiany zachodzące wewnątrz naszego organizmu. Pogorszona kondycja włosów może być efektem złej gospodarki hormonalnej czy długotrwałego stresu. Może też być spowodowana nieprawidłową pielęgnacją, nieumiejętnym farbowaniem, nadużywaniem lokówek, czy prostownic.
Czerwone mięso ma związek z wyższym zagrożeniem różnymi nowotworami, w tym rakiem piersi. Bezpieczniejszym wyborem jest drób, mówią nowojorscy uczeni.
Skóra dłoni jest bardzo delikatna i szybko wysycha - zimą szczególnie narażona jest na odwodnienie, odmrożenie i pękanie. W czasie mrozów dłonie stają się suche i zaczerwienione, jest to głównie zauważalne w trudnym zimowym okresie, kiedy za oknem panują mrozy, a w mieszkaniu działa wysuszające ogrzewanie.
Typowa zachodnia dieta obfitująca w smażone potrawy i czerwone mięso może powodować zwiększenie ryzyka zawału serca o ponad jedną trzecią, informują redaktorzy magazynu „Circulation'.