Liczba wyników: 241
Czosnek nie bez przyczyny uznawany jest za magiczną roślinę. W wielu krajach stosowany jest jako afrodyzjak, a niegdyś z powodu jego ostrego zapachu wierzono, że ma moc odstraszania wampirów oraz złych duchów i wieszano go w oknach. Jakie ma naprawdę właściwości i jak go stosować w domowej apteczce i w kuchni? Co zrobić, by po jego zjedzeniu móc przebywać w towarzystwie?
Dur brzuszny, zwany też tyfusem, jest chorobą zagrażającą życiu. Naukowcy odkryli właśnie dwa typy bakterii odpowiedzialnych za jej wywołanie, które wykazują dużą oporność na wiele leków.
Temperatura poniżej zera, mroźne podmuchy wiatru i częste przejścia z zimnego do ciepłego pomieszczenia, mogą wywoływać pierwsze objawy przeziębienia i grypy w postaci kataru, bólu głowy, gardła i kaszlu. Najlepiej byłoby wtedy „wyleżeć” przeziębienie w domu, jednak nie zawsze mamy taką możliwość. Zobaczcie więc, jakie naturalne produkty mogą nam pomóc w walce z sezonowym osłabieniem organizmu.
Regularne picie odpowiedniej ilości wody pomaga uchronić się przed zapaleniem pęcherza moczowego – twierdzą uczeni z University of Texas Southwestern Medical Center w Dallas.
Wiele osób każdy swój poranek rozpoczyna od wypicia kawy z mlekiem czy zjedzenia owsianki. Niestety mleko, a dokładniej zawarty w nim cukier – laktoza, często jest przyczyną występowania nietolerancji pokarmowej, która powoduje wiele nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak: biegunki, wzdęcia czy bóle brzucha. Czym dokładnie jest nietolerancja laktozy, jakie są jej objawy i czy można ją wyleczyć?
Już dwie trzecie Polaków wybiera kurczaka, kierując się przede wszystkim jego korzystnymi walorami zdrowotnymi, na tle innych mięs. Wieprzowina otrzymała natomiast niespełna 24 proc. wskazań.
Język jest niezbędny do mówienia, jedzenia czy odczuwania smaku. Co więcej, jego wygląd np. kolor czy obecność nalotów może wiele powiedzieć o twoim zdrowiu.
Antybiotykooporność bakterii pozostaje poważnym zagrożeniem dla ludzi. Jak wynika z badań, superbakterie odpowiadają za śmierć ponad 30 tysięcy Europejczyków rocznie.
Przez wiele lat wydawało nam się, że postęp medycyny zapewni wszystkim długie i zdrowe życie, a każdy nowy lek wzbudzał powszechny entuzjazm. Dziś już wiemy, iż medycyna „naprawcza" czasem jest bezradna. Zbawienne kiedyś dla ludzkości antybiotyki coraz częściej nie radzą sobie z bakteriami, wirusy bywają zabójcze. Największą moc uzdrowienia może więc mieć nasz własny organizm. Od siły układu odpornościowego zależy nie tylko to, jak przetrwamy jesień i zimę, ale też całe życie.
Szybkość gojenia się ran zależy od różnych czynników, w tym ich wielkości, poziomu płytek krwi i obecności różnych stanów chorobowych. Oto główne przyczyny, dla których proces zasklepiania rany może trwać dłużej niż powinien.