Liczba wyników: 2505
Dłuższe dni, więcej słońca, budząca się do życia przyroda i... większe ryzyko pewnych kłopotów zdrowotnych: oto charakterystyczne cechy wiosny. Sprawdź, na co jesteśmy szczególnie narażeni podczas wiosennego sezonu.
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, ale skóra jest największym organem w ciele człowieka. To swoista zbroja, którą jesteśmy otoczeni. Niestety, bardzo często bagatelizujemy ochronę, jaką dzięki skórze uzyskujemy, co doprowadza do jej różnorakich chorób. Czym jest przesuszenie skóry, jak je rozpoznać i walczyć z tym schorzeniem?
Mobilne e-zdrowie to praktykowanie medycyny i świadczenie usług publicznej opieki zdrowotnej przy wsparciu mobilnych urządzeń komunikacyjnych. Najczęściej polega to na wykorzystaniu telefonów komórkowych, tabletów i palmtopów (PDA) do bezpośredniego komunikowania się z dostawcami usług medycznych lub uzyskiwania dostępu do informacji na temat stanu zdrowia.
Nasze mózgi zalewane są informacjami dotyczącymi tego, co powinniśmy, a czego nie powinniśmy jeść i czego potrzebujemy dla naszego zdrowia. Bardzo ważnym źródłem takich informacji są etykiety produktów spożywczych. Ale jak interpretować te informacje i w jaki sposób wpływają one na nasze decyzje dotyczące kupowania i spożywania produktów?
62% lekarzy ginekologów źle ocenia stan wiedzy pacjentek o dolegliwościach układu moczowo – płciowego. A przecież 70% badanych kobiet twierdzi, że czerpie informacje o zdrowiu od lekarzy ginekologów.
Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization) ostrzega, że w 2019 roku świat będzie musiał zmierzyć się z wieloma wyzwaniami dotyczącymi zdrowia. Wśród nich są: epidemie chorób, które wracają ze względu na rosnącą popularność ruchów antyszczepionkowych, zagrożenie lekoopornymi drobnoustrojami, rosnący wskaźnik otyłości, zanieczyszczenie środowiska, zmiany klimatu i rozliczne kryzysy humanitarne.
Chociaż nie stanowi najpopularniejszego produktu w kuchniach, komosa ryżowa (czyli quinoa) zaczyna być coraz powszechniej ceniona ze względu na bardzo wysoką zawartość białka, witamin, minerałów oraz pierwiastków śladowych.
Zielona herbata to napój cieszący się coraz większą popularnością, niektórzy sięgają po nią ze względu na wyjątkowy smak, inni cenią jej właściwości zdrowotne.
Dobroczynny wpływ bazylii na zdrowie odkrył już Hipokrates, sądził, że powoduje dobry nastrój i łagodzi objawy przejedzenia. Dziś używamy jej głównie jako przyprawy, ma jednak pożądane właściwości zdrowotne.
Właściwości zdrowotne witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu są szeroko znane. A co z zastosowaniem w kosmetologii? Nie wszyscy wiedzą, że witamina C odpowiada za sprawne wytwarzanie w organizmie kolagenu, który jest głównym składnikiem skóry. Co z tego wynika...