Liczba wyników: 1560
Oliwka z oliwek to doskonały dodatek do sałatek i innych potraw, warto o tym pamiętać przygotowując codzienne posiłki, gdyż jak twierdzą naukowcy może ona chronić przed rakiem.
Przeprowadzone dotychczas badania dowiodły, iż przeparty zawierające soję pomagają w łagodzeniu dolegliwości związanych z menopauzą. Z najnowszych badana wynika, iż soja może też korzystnie wpływać na zdrowie mężczyzn.
Naukowcy i lekarze nieustannie poszukują odpowiedzi na pytanie o przyczyny różnych chorób. Specjaliści z Danii przyjrzeli się zależności pomiędzy posiadaniem lub nie posiadaniem dzieci a ryzykiem zachorowania na raka prostaty.
Wszyscy wiemy, że sposób odżywiania wpływa na stan zdrowia. Najnowsze badania po raz kolejny potwierdziły, że do produktów, których spożycie powinniśmy ograniczyć zaliczają się produkty smażone, w tym frytki i chipsy.
O tym, że nadwaga i otyłość wpływają niekorzystnie na funkcjonowanie organizmu wiadomo od dawna. Badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców wykazały, iż byt duża masa ciała nie tylko sprzyja rozwojowi chorób, może też utrudniać leczenie.
Nowotwory „kobiece” – rak jajnika, szyjki i trzonu macicy – to te, o których nie przywykliśmy rozmawiać, ani o nie pytać. Niedawna decyzja hollywoodzkiej gwiazdy Angeliny Jolie o profilaktycznym usunięciu jajników oraz obchody Światowego Miesiąca Świadomości Raka Jajnika sprawiły, że temat nowotworu jajnika stał się przedmiotem debaty publicznej. W działania popularyzujące świadomość choroby zaangażowały się liczne instytucje i organizacje w całej Polsce zachęcając do regularnego wykonywania badań.
Rak jelita grubego to jedna z powszechniejszych chorób nowotworowych. Być może odkrycie naukowców ze Szwecji usprawni dotychczasową terapię.
Rak jajników jest znany jako cichy zabójca, ponieważ często pozostaje nie wykryty we wczesnym stadium rozwoju a w zaawansowanym stadium jest bardzo trudny do wyleczenia. Okazało się, że młodsze kobiety zdecydowanie lepiej znoszą raka jajników niż starsze pacjentki.
W dyskusji o zapobieganiu nowotworom pojawia się często argument o zależności odpowiedniego sposobu odżywiania z zachorowalnością na raka. Według opracowania Janusza Cioka oraz Agnieszki Dolnej z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, ok. 20 - 30% wszystkich nowotworów złośliwych jest dietozależnych. Do tej grupy należy rak jelita grubego.
Rak jajnika rozwija się „po cichu” ze względu na brak charakterystycznych objawów. Z tego też powodu chorobę zazwyczaj wykrywa się dopiero w zaawansowanym stadium, kiedy szanse na wyleczenie są niewielkie. Rocznie rozpoznaje się już około 3500 nowych zachorowań. Przesiewowe badania w kierunku raka jajnika nie mają obecnie zastosowania z uwagi na brak skuteczności. Jedną z niewielu dostępnych metod oceny ryzyka wystąpienia raka jajnika jest wywiad rodzinny i obecność mutacji w genie BRCA 1/2.