Liczba wyników: 145
W tym roku całe chrześcijaństwo wspólnie obchodzi Wielkanoc. Również w tym samym czasie wspominane są wydarzenia, które doprowadziły do Zmartwychwstania - męka i śmierć Jezusa Chrystusa. Dziś przypada pierwszy z dni Triduum Paschalnego - Wielki Czwartek.
Wielkanoc od strony gastronomicznej to święto mięs, wędlin i jaj. Te ostatnie służą zresztą nie tylko do jedzenia - pięknie pomalowane pisanki to przecież jeden z symboli tych świąt. Warto przy tej okazji zastanowić się jednak, skąd pochodzą jaja które pojawią się na wielkanocnym stole.
Wielkanoc to dla chrześcijan święto najważniejsze - celebrowanie zwycięstwa nad śmiercią i radość z obietnicy życia wiecznego. Jednocześnie to okres radości z nadejścia wiosny i rozkwitu przyrody po zimowym „śnie". Ze względu na to wśród symboli wielkanocnych są rzeczy związane z odradzaniem się, wzrostem, rozwojem i oczyszczeniem.
Przez ostatnie kilkadziesiąt lat jajka miały poważne problemy wizerunkowe. Zarzucano im, że w istotnym stopniu podnoszą nam poziom cholesterolu we krwi, przyczyniając się do rozwoju miażdżycy. Zbliża się Wielkanoc, pora więc rozwiać wątpliwości. Prezentujemy fakty i mity na temat jajek.
Już niedługo Wielkanoc, a wraz z nią świąteczne przygotowania, czyli pieczenie, gotowanie i smażenie. Aby nie nabawić się niestrawności spowodowanej większym niż zwykle spożyciem tłustych i ciężkostrawnych potraw, warto poznać domowe sposoby na problemy żołądkowe. Jednym z nich jest picie po posiłku herbat, które wspomagają trawienie.
Większość Polaków planuje obchodzić Wielkanoc w gronie najbliższych. Czasami oznacza to jednak, że święta spędzimy z rodziną, ale poza granicami kraju. Najwięcej Polaków poleci do Wielkiej Brytanii, Niemiec oraz Irlandii. Część osób wybiera się na kilkudniowe wakacje w gronie przyjaciół do jednego z europejskich miast.
Co prawda nadchodząca Wielkanoc ma nas obdarzyć aurą sprzyjającą spacerom i aktywności na świeżym powietrzu, nie zabraknie jednak osób które przynajmniej część świąt spędzą przed telewizorem. Mogą oni liczyć na specjalne wydania teleturniejów, przegląd występów kabaretowych z ostatnich miesięcy i... stare dobre filmy, którymi telewizje raczą nas niemal w każde święta.
Szwedzi pozdrawiają się słowami Glad Påsk – Wesołej Wielkanocy, Włosi kosztują Colomby - wielkanocnej babki z migdałami, we Francji dzieci szukają w ogrodzie czekoladowych dzwonków i kurczaków, a Brytyjczycy uczestniczą w wyścigu turlania jajek. Zarezerwuj bilet lotniczy na platformie FRU.PL i przekonaj się jak wygląda Wielkanoc u naszych europejskich sąsiadów!
Zbliża się Wielkanoc, a w związku z tym więcej czasu spędzamy na zakupach, przedświąteczna gorączka kupowania juz się zaczęła a wraz z nią powinniśmy być bardziej ostrożni przy nabywaniu towarów, zwłaszcza żywnościowych. Według badań przeprowadzonych przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, prawie 80% badanych kupuje artykuły żywnościowe zwracając uwagę głównie na cenę.
Tradycja wielkanocna kojarzy nam się przede wszystkim z kuchnią, a co za tym idzie z klasycznymi dla tych świąt daniami. Puszyste babki, aromatyczny żurek, a przede wszystkim jajka w każdej postaci - to pierwsze skojarzenia z wielkanocnym menu. Wielkanoc to także smak określonych przypraw i dodatków jak chociażby chrzan. W tym roku ożywmy nieco nasze menu i wykorzystajmy ten dodatek nie tylko w tradycyjnej formie jako starty korzeń dodający smaku białej kiełbasie.