Liczba wyników: 2098
Witamina D, na przestrzeni ostatnich kilku lat, stała się „hitem" w ekipie witamin. Umożliwia organizmowi absorpcję wapnia, co jest niezbędne by mieć mocne kości i zęby. Ponadto pomaga utrzymać układ odpornościowy w dobrej kondycji, może zmniejszyć ryzyko niektórych rodzajów nowotworów, jak również obniżyć ryzyko takich chorób układu nerwowego, jak stwardnienie rozsiane.
Jeśli chcesz zwiększyć ilość witaminy D w organizmie, nie zapomnij równocześnie o magnezie.
Niedobór witaminy D, nie tylko zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca czy ostrej niewydolności serca, ale także intensyfikuje skutki chorób serca.
Starsi ludzie z małą ilością witaminy D we krwi mogą być bardziej narażeni na rozwój demencji i choroby Alzheimera niż ci, którzy mają jej odpowiedni poziom w organizmie.
Zarówno niski i wysoki poziom witaminy D jest związane ze zwiększonym ryzykiem zespołu słabości (ang. frailty) u starszych kobiet, wynika z nowych badań.
Co wspólnego mają szpinak, nasiona słonecznika i koktajl z mango lub jagód? Wszystko to może pomóc uchronić się przed demencją, bądź chorobą Alzheimera, ponieważ stanowi doskonałe źródłem różnego rodzaju form witaminy E.
Osoby starsze, które dostarczają organizmowi odpowiednią ilość witaminy E, mają mniejsze ryzyko rozwoju otępienia niż ludzie, których dieta jest uboga we wspomnianą substancję.
Jak informują eksperci science daily.com, niedobór witaminy D jest związany z chorobą Parkinsona. U większości cierpiących z powodu tego schorzenia notuje się zbyt niski poziom witaminy D.
Produkty zwierające witaminę D, a więc ryby i przetwory mleczne powinny stanowić stały element jadłospisu starszych osób.
Jak wykazały badania naukowców z Warwick University chorzy na cukrzycę, znacznie częściej niż osoby zdrowe cierpią na dolegliwości związane niedoborem witaminy B1.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość