Liczba wyników: 7818
Muzealna impreza plenerowa "Święto Soli" będzie miała miejsce 9 czerwca 2019 r. na dziedzińcach Zamku Żupnego i w Ogrodzie Żupnym w Wieliczce. Tematem przewodnim tegorocznej edycji jest „Sól w kuchni”. Impreza organizowana jest przez Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka po raz siedemnasty.
Sól jest dzisiaj wszechobecna. Dodaje się ją do tak wielu produktów, że bardzo trudno kontrolować jej dawkę w codziennym menu. Są jednak pewne objawy, które mogą wskazywać na to, że ilość soli w diecie jest za duża - obserwuj sposób funkcjonowania organizmu i reaguj, a unikniesz nadciśnienia oraz chorób serca.
Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka zaprasza na XIV Święto Soli 12 czerwca 2016 r. w godz. 10.00-18.00 do Zamku Żupnego. Tematem przewodnim tegorocznej imprezy jest „Sól w medycynie i kosmetyce”. Wstęp wolny na imprezę oraz do Zamku Żupnego.
Skąpana w słońcu Wieliczka zamieniła się w wielką scenę muzyczną, trwa bowiem 9. Summer Music Festival. Melomanom nie straszne są jednak upały, bo pomimo wysokiej temperatury, znacznie powyżej 30 stopni, frekwencja dopisuje. Ale czyż nie przyjemniej na koncert zjechać do chłodnego otoczenia, na głębokość 135 m do kopalni soli?
Święto Soli obędzie się już 11 czerwca 2017 roku w Zamku Żupnym w Wieliczce. Hasłem tegorocznej imprezy jest „Sól dla kultury - od morza aż po góry”. Te przeciwległe bieguny Polski połączy rzeka Wisła, która stanie się istotnym elementem wspólnej zabawy. Warto podkreślić, że w przeszłości królowa polskich rzek była ważnym handlowym szlakiem solnym.
Dieta bogata w sól jest nie tylko szkodliwa dla poziomu ciśnienia krwi, ale także dla układu odpornościowego.
Jeśli po posiłkach dośwadczasz wzdęcia, być może jesz zbyt słono, mówią uczeni z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health w Baltimore.
6 lutego w Sali Obrad Urzędu Miasta Krakowa odbędzie się konferencja zorganizowana przez Fundację „Prophylaktikos" otwierająca Program Naukowo - Edukacyjny „Profilaktyka Niedoboru Jodu w Polskim Społeczeństwie".
Wszyscy dobrze znamy ostrzeżenia zdrowotne zalecające ograniczenie spożywania soli, jeżeli chcemy cieszyć się sercem w dobrej kondycji. Teraz nowe odkrycia międzynarodowego zespołu naukowców sugerują, że nietylko nadmiernie wysoki, ale też niski poziom soli może jeszcze bardziej narazić na problemy sercowo-naczyniowe osoby cierpiące na choroby serca lub cukrzycę.
Statystyki są niepokojące. Zarówno dorośli, jak i dzieci w Polsce spożywają około dwa razy więcej soli niż wynoszą zalecenia ekspertów. Instytut Żywności i Żywienia ostrzega, że nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wystąpienia wielu przewlekłych chorób i apeluje – nie tylko do konsumentów, lecz także do producentów żywności i placówek żywienia zbiorowego – o podejmowanie zdecydowanych starań na rzecz zmniejszenia zawartości soli w polskiej diecie.