Liczba wyników: 91
Trwa sezon zimowy. Wiele osób odwiedzi w tym czasie góry, aby rozkoszować się jazdą na nartach. Inni pozostaną w mieście lub wyjadą odpocząć w miejsca, gdzie można korzystać z takich zimowych atrakcji jak jazda na łyżwach, sankach, kuligi czy spacery po ośnieżonych, leśnych drogach. To wspaniała zabawa, ale też długie godziny spędzone w śniegu i na mrozie, które mogą przysporzyć nam problemów ze zdrowiem. By tego uniknąć pamiętajmy, aby po powrocie do domu zawsze dobrze rozgrzać organizm. Możemy to zrobić na co najmniej kilka sposobów.
Choć zdajemy sobie sprawę z przemijalności pór roku, to trudno w pełni przygotować się na moment, gdy warunki pogodowe diametralnie się zmienią. Lato mija w mgnieniu oka, by ustąpić miejsca jesieni i jej następstwom, także tym nie do końca przyjaznym naszemu zdrowiu. Grypa czy zapalenie płuc to tylko niektóre z dolegliwości, z którymi boryka się wielu z nas. Istnieją jednak sposoby, by w porę zapobiec chorobom i wzmocnić naszą odporność w okresie jesienno-zimowym.
Na początku jesieni łatwo padamy ofiarą przeziębień i grypy. Żeby się przed tym uchronić trzeba zadbać o wzmocnienie odporności. Podstawą jest dostarczenie sobie odpowiednich witamin, minerałów i tłuszczy.
Sztuka jedzenia sushi tkwi w szczegółach. Oprócz sushi maki czy nigiri, które grają pierwsze skrzypce podczas uczty w japońskiej restauracji, serwuje się także tradycyjne dodatki, które wzbogacają doznania smakowe. Bez nich nie sposób delektować się sushi. O czym mowa?
Czy wiesz, że dzięki kurkumie możesz uniknąć problemów z dziąsłami, cynamon pomoże ograniczyć ilość ubytków, a tajemnicze zioło Indian wesprze cię w walce z groźnymi bakteriami? Sprawdź, jakie naturalne metody uchronią cię przed najpowszechniejszymi dolegliwościami jamy ustnej.
Do znanych i cenionych olejków eterycznych o pięknych, orientalnych zapachach należą przede wszystkim olejki: imbirowy, kardamonowy i sandałowy. Jednak olejki te poza swoimi charakterystycznymi woniami, odznaczają się również wieloma cennymi właściwościami terapeutycznymi.
Zima to trudny czas dla naszego organizmu. Temperatura spada, a słońca brakuje. Kiedy organizm jest wychłodzony nietrudno o przeziębienie. Co zrobić, jeśli choroba nas zaatakuje? Jak z nią walczyć?
Zrzucenie wagi, zmiana stylu życia, mniej cukru – to jedne z najpopularniejszych postanowień noworocznych. Niestety równie często niedotrzymywane. W 2016 roku zmień taktykę – zamiast gołosłownych postanowień, postaw na konkrety. Podajemy 12 praktycznych rad, jak ograniczyć cukier w codziennej diecie.
Dynia to warzywo będące bogatym źródłem witamin i minerałów – zawiera witaminy A, B, C i PP oraz m.in. potas, fosfor, wapń, magnez i żelazo. Dodatkowo, co może ucieszyć zwłaszcza kobiety, jest ona wyjątkowo niskokaloryczna. Dlatego dynia zasługuje na to, aby doceniać jej walory odżywcze i włączyć ją do naszej codziennej diety.
Jesień to dobry czas, by przyjrzeć się temu, co jemy i zadbać o zdrowie oraz sylwetkę. Odpo-wiednia, zrównoważona dieta pozwoli wzmocnić organizm i zachować zdrowie na czas jesieni i zimy.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość