Liczba wyników: 415
Czarne koty uważane są za symbol pecha i niepowodzenia. To jedna z przyczyn, dla których należą do najrzadziej znajdujących dom zwierząt w schroniskach. Jednak koty o takim umaszczeniu mają także grono wielbicieli. I właśnie oni ustanowili 17 sierpnia "Dniem doceniania czarnych kotów".
Pisarka Natasza Goerke stwierdziła, że autorka „Zaćmienia” z wdziękiem prowadzi czytelnika przez swojskie kręgi piekła. Przewodnikiem po tym piekle jest Ewa Skalska, niegdyś policjantka, teraz poszukiwaczka opowieści dla pisarzy – storyhunterka. Była „medium między pisarzami a literaturą”.
Pomarańczowe, bogate w skrobię słodkie ziemniaki są doskonałe na puree, frytki lub po prostu upieczone w całości. Można je jednak zmielić na mąkę i upiec z nich dobre ciasteczka. Warto zainteresować się przekształceniem słodkich ziemniaków w bezglutenową mąkę, która jest pełna przeciwutleniaczy i doskonale nadaje się do zagęszczania potraw lub pieczenia.
Ziemniaki czy kartofle? Zdecydowanej większości Polaków bliższe jest pojęcie ziemniaka. Niezależnie jednak od stosowanej nomenklatury, sympatię do tych warzyw deklaruje ponad 80% ankietowanych, którzy doceniają ich walory smakowe i kulinarne. Co ciekawe, okazuje się, że jesteśmy prawdziwymi amatorami ziemniaków – aż 82% respondentów twierdzi, że nie byłoby w stanie całkowicie z nich zrezygnować.
Sól jest integralnym skladnikiem codziennego menu. Trudno sobie wyobrazić przygotowanie rozmaitych potraw bez tej podstawowej przyprawy. Nieposolone gotowane ziemniaki lub tuńczyk są dla wielu nie do przełknięcia. Zresztą ilość dań, których smak ceni się także dzięki doprawieniu ich solą, jest ogromna. W efekcie przyjmujemy znaczne ilości chlorku sodu, co ma negatywny wpływ na zdrowie.
Rodzinne spacery w parku, wyjazdy pod namiot, wycieczki rowerowe, a nawet zabawa z psem na łące, to sytuacje, w których jesteśmy szczególnie narażeni na ukłucia kleszczy. Insekty te, wyglądające na pierwszy rzut oka jak maleńkie, czarne pajączki, należą do najgroźniejszych pasożytów, które przenoszą niebezpieczne choroby zakaźne, m.in. boreliozę i kleszczowe zapalenie mózgu.
Wiosna to idealny moment, aby dietę wzbogacić o warzywa sezonowe. Zachwycają smakiem, ale co równie istotne - dostarczają nam niezbędnych witamin i minerałów. Okres wiosenno-letni to wysyp warzyw takich jak szparagi, młode ziemniaki, szczaw czy rukola. Postanowiliśmy przyjrzeć się tym pierwszym, które stosunkowo niedawno zyskały na popularności, a już zdążyły zyskać miano „superfood”.
„Na pewno zauważyłeś/aś, że osoby myślące pozytywnie myślące mają ożywczy wpływ na towarzystwo, w którym przebywają. Nawet w najtrudniejszych okolicznościach „czarne myśli" nie mogą nimi zawładnąć. Szczerze mówiąc jednak, dziś bywa trudno o pozytywnie nastawionych ludzi... oj, to też chyba negatywna myśl," pisze Karen Wolff na seniorlivingabout.com
Dostarcza naszemu organizmowi 8 razy więcej energii niż buraki cukrowe, 22 razy więcej niż kukurydza i aż 45 razy więcej niż ziemniaki. Ustalono też, że może zastąpić jedną trzecią białka dostarczanego przez jaja i do dwóch trzecich białka ryb oraz posiada go aż trzy razy więcej niż wołowina. Posiada też niezwykłą zdolność oczyszczania organizmu z toksyn. O czym mowa?
Każdy z nas nie raz miał do czynienia akwizytorami, którzy pukają do naszych drzwi o każdej porze, oferując wszystko począwszy od zapachów do samochodu, poprzez garnki, aż po ubezpieczenia i kredyty. Sprzedawcy chodzą od domu do domu, obiecując wyjątkowo korzystne oferty. Jeśli akurat mamy chwilę, próbujemy być mili, bo taka jest po prostu ich praca. W rzeczywistości w każdej grupie, również wśród ciężko pracujących handlowców mogą zdarzyć się czarne owce. Co zrobić by nie dać się oszukać? Oto kilka porad, które pozwolą uniknąć kłopotów.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość