Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania banki żywności

Liczba wyników: 1486

  • 16 października - Światowy Dzień Żywności [© Feng Yu - Fotolia.com]

    16 października - Światowy Dzień Żywności

    2011-10-16

    16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Dzień został ustanowiony w 1979 roku przez FAO, Organizację NZ do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization), aby pogłębić świadomość opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych oraz wzmocnienia poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem.

    Tagi: Światowy Dzień ŻywnościFAOONZmarnowanie jedzeniagłód

  • Caritas: świąteczna zbiórka żywności [fot. Caritas]

    Caritas: świąteczna zbiórka żywności

    2015-12-11

    W dniach 11 i 12 grudnia, w piątek i w sobotę Caritas w Polsce organizuje przedświąteczną zbiórkę żywności pod hasłem: „Tak, Pomagam!”. Podczas bożonarodzeniowej zbiórki, która zostanie przeprowadzona w supermarketach i sieciach handlowych w całej Polsce, wolontariusze będą zbierać artykuły spożywcze z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwe w przechowywaniu, z których placówki Caritas przygotują świąteczne posiłki dla najuboższych rodziny.

    Tagi: ŚwiętaBoże NarodzenieCaritaszbiórka żywnościakcje charytatywne

  • Dlaczego nie warto marnować żywności? [Fot. bnorbert3 - Fotolia.com]

    Dlaczego nie warto marnować żywności?

    2019-04-01

    Obecnie dostęp do żywności jest niemal nieograniczony. W sklepach możemy sięgnąć po setki artykułów. Do wyboru mamy różne produkty, smaki czy rodzaje opakowań. Niestety nadmiar powoduje, że czasem marnujemy żywność, a w efekcie wydane na nią pieniądze. Nie wszyscy zdają sobie sprawę również z tego, że jej wyrzucanie to realny koszt, jaki musi ponieść środowisko naturalne. Dlatego najlepiej racjonalnie gospodarować jedzeniem. Jeśli jednak zdarzy się, że kupimy go za dużo, wtedy warto włączyć kreatywność i spróbować zrobić „coś” z „niczego”.

    Tagi: marnowanie żywnościżywnośćmarnotrawstwomarnowanie jedzenia

  • Bezpieczeństwo żywności pod szczególnym nadzorem [© nool - Fotolia.com]

    Bezpieczeństwo żywności pod szczególnym nadzorem

    2011-06-29

    Od kilku tygodni w Europie surowe warzywa wzbudzają obawy konsumentów. Wiadomo już, że źródłem zakażenia bakterią Escherichia coli w Niemczech były kiełki z ekologicznych upraw. Pierwsze podejrzenia padły jednak na hiszpańskie ogórki, przez co klienci zaczęli unikać produktów żywnościowych, które przed spożyciem nie są poddawane obróbce termicznej. Dodatkowo Rosja nałożyła embargo na warzywa z Unii Europejskiej, co niekorzystnie wpływa zarówno na sytuację ekonomiczną producentów, jak i na nastroje społeczne w krajach Unii. Czy tej sytuacji można było uniknąć? Jak mogło dojść do zakażenia i na czym polegają badania żywności, wyjaśniają eksperci z Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.

    Tagi: EHECbakterie e. coliprodukty spożywczewarzywahigienabezpieczeństwo żywności

  • E-zakupy: tylko 3 dni na reklamację żywności [© cut - Fotolia.com]

    E-zakupy: tylko 3 dni na reklamację żywności

    2014-08-15

    Zamawianie jedzenia przez Internet już dawno przestało być przejawem snobizmu. Dziś, według najnowszych szacunków, produkty spożywcze w sieci kupuje nawet 24 proc. polskich internautów. Średnia kwota, jaką przeznaczają na takie zakupy to ok 70 zł. Jednak w porównaniu z klasycznymi zakupami w sieci, inaczej działa tutaj prawo do reklamacji i zwrotów. Nie każdy produkt można oddać bez podania przyczyny. Znacznie ograniczone są też prawa klientów do składania reklamacji. W niektórych przypadkach mają oni na to tylko 3 dni.

    Tagi: Internetżywnośćzakupyreklamacja

  • Urzędnicy sprawdzą ceny żywności

    2010-02-04

    Premier powołał międzyresortowy zespół do "spraw zwiększenia przejrzystości rynku artykułów rolno-spożywczych i poprawy funkcjonowania łańcucha żywnościowego. Do zadań zespołu należy przegląd i ocena praktyk handlowych w łańcuchu żywnościowym.

    Tagi: żywnoścceny

  • Dodatki do żywności: czy na pewno są bezpieczne?

    2009-12-18

    Dla poprawienia smaku, wyglądu oraz trwałości produktów spożywczych dodaje się do nich szereg składników chemicznych nazywanych potocznie dodatkami E. Składniki E powszechnie uznawane są za bezpieczne. Czy jednak na pewno tak jest?

    Tagi: dodatki do żywnościkonserwantybarwnikisubstancje słodzącezdrowa żywnośćalergie

  • Podziel się Posiłkiem: zbiórka żywności [© Ewapix - Fotolia.com]

    Podziel się Posiłkiem: zbiórka żywności

    2011-09-22

    Kolejny milion pustych talerzyków czeka... Niedożywionym dzieciom można pomóc biorąc udział w Ogólnopolskiej Zbiórce Żywności, która jest organizowana w ramach Programu Podziel się Posiłkiem. Pomaganie jest proste, wystarczy 23 i 24 września kupić trochę więcej żywności i przekazać ją wolontariuszom Banków Żywności. Dotychczas, od 2004 r., dzięki ludziom o wielkich sercach, udało się zebrać ponad 1.900 ton żywności.

    Tagi: posiłekdziecizbiórka żywnościBanki Żywności

  • Nasza dieta zależy od cen żywności [© Michael Nivelet - Fotolia.com]

    Nasza dieta zależy od cen żywności

    2011-06-17

    Skonstruowanie odpowiedniej diety nie zależy jedynie od wiedzy i zdolności konsumentów, duży wpływ na codzienne menu mają ceny żywności. Ludzie na całym świecie zmieniają swoje nawyki żywieniowe z powodu rosnących cen żywności, wynika z sondażu przeprowadzonego w 17 krajach przez Oxfam (międzynarodowa organizacja humanitarna zajmująca się walką z głodem na świecie).

    Tagi: dietadrożyznakraje rozwijające się

  • Cholesterol w żywności nie grozi chorobami serca? [© snyfer - Fotolia.com]

    Cholesterol w żywności nie grozi chorobami serca?

    2016-02-18

    Powszechnie wiadomo, że wysoki poziom cholesterolu w naszym organizmie zagraża zdrowiu serca. Jednak to nie cholesterol w żywności jest za to odpowiedzialny.

    Tagi: cholesteroldietachoroby sercajaja

  • Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14