Liczba wyników: 3055
Brokuły już dawno zyskały sławę produktów bardzo korzystnych dla naszego zdrowia. Przykładowo, badania pokazały, że większa ilość warzyw krzyżowych zmniejsza ryzyko raka i cukrzycy typu 2. Teraz na Penn State odkryto, że brokuły zawierają cząsteczki, które pomagają chronić wyściółkę jelita cienkiego, hamując w ten sposób rozwój chorób jelit.
Niekorzystne działanie mrozu, chłodny wiatr z naprzemiennym suchym powietrzem w pomieszczeniach – zima nie rozpieszcza skóry, szczególnie twarzy. Takie okoliczności wymagają zastosowania skutecznych rozwiązań. Sprawdź, w jaki sposób zadbać o cerę, aby właściwie ją nawilżyć i nadać jej zdrowego wyglądu nawet w tak trudnych warunkach.
Szybki marsz co najmniej 150 minut w tygodniu, jak również chodzenie po schodach i częste wstawanie z krzesła lub sofy, pomoże uchronić się przed cukrzycą. Kluczem do zapobiegania choroby jest ograniczenie siedzącego trybu życia.
16 sierpnia w Sztokholmie pod hasłem "Dostęp do wody dla wspólnego dobra" rozpoczął się Światowy Tydzień Wody. Obchody, w których udział bierze blisko 2000 uczestników, potrwają do niedzieli.
„Mała ilość wody jest torturą" - to hasło najnowszej odsłony Kampanii Wodnej Polskiej Akcji Humanitarnej. PAH chce w ten sposób zwrócić uwagę społeczeństwa na problem dostępu do wody pitnej w kontekście praw człowieka.
Wakacje to upragniony odpoczynek, czas urlopów oraz relaks w promieniach słońca. Pamiętajmy, że tym beztroskim chwilom często towarzyszą upały, podczas których tracimy nawet kilka litrów wody dziennie, przez co zapotrzebowanie organizmu znacznie się zwiększa. Dlatego też, podczas letnich podróży należy pamiętać o regularnym piciu wody. Wysoka temperatura jest jedną z najczęstszych przyczyn odwodnienia.
22 marca obchodzony jest Światowy Dzień Wody, w tym roku odbywa się pod hasłem "Woda dla miast. Odpowiadając na miejskie wyzwania". Ten temat ma zwrócić uwagę na trudne położenie mieszkańców miast, którzy nie mają dostępu do czystej wody pitnej.
Nasz organizm potrzebuje około dwóch litrów płynów dziennie, a nie takiej właśnie ilości wody konkretnie. W artykule Australian and New Zealand Journal of Public Health uczeni z Uniwersytetu La Trobe wyjaśniają, dlaczego wielu ludzi wypija zbyt dużo wody.
W ostatnich latach produkcja wody mineralnej w okresie letnim odnotowuje znaczący wzrost, co spowodowane jest głównie rosnącym popytem na rynku krajowym. Od 2013 do 2016 roku spożycie wody mineralnej w Polsce, bez dodatków cukrów, wzrosło o 30 procent – wynika z analiz ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas.
Większość gospodarstw domowych boryka się z problemem twardej wody. Rozpuszczone w niej sole wapnia, magnezu sprawiają kłopoty życiu codziennym.