Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania zupy dla cukrzyków2

Liczba wyników: 132

  • Jarmuż: zdrowy przysmak [Fot. dream79 - Fotolia.com]

    Jarmuż: zdrowy przysmak

    2017-11-21

    Ujemne temperatury nie sprzyjają różnorodności w diecie. Jednak jesienią w sklepach znaleźć można wiele warzyw, których pełnia sezonu przypada właśnie na początek najzimniejszych miesięcy w roku. Na ich czele stoi jarmuż – uniwersalny, smaczny i pełen nieocenionych dla zdrowia składników odżywczych. Dzięki pierwszym przymrozkom utraci swą charakterystyczną gorycz, dlatego warto czym prędzej poznać jego wyjątkowe kulinarne możliwości.

    Tagi: superżywnośćsuperfoodsjarmuż

  • Jedz ziemniaki. Ale w zdrowej formie [Fot. Vera Kuttelvaserova - Fotolia.com]

    Jedz ziemniaki. Ale w zdrowej formie

    2017-11-10

    Ziemniaki, lubiane przez 80% Polaków, często goszczą na polskich stołach. Kilka razy w tygodniu spożywa je aż 77% Polaków, a każdego dnia – 14%. Uwzględniając te produkty w codziennym żywieniu, warto wiedzieć, jak je przygotować, by służyły nie tylko naszemu zdrowiu, ale i… sylwetce.

    Tagi: ziemniakikartofledietaodżywianie

  • Jesienna dieta rozgrzewająca [fot. tarsmak fotolia]

    Jesienna dieta rozgrzewająca

    2017-11-05

    Choć ostatnio pogoda wyraźnie nas rozpieszczała, to trzeba liczyć się z tym, że jesienne chłody jednak nadejdą. Krótsze dni, brak słońca i niższa temperatura na dworze wpływają dość wyraźnie na nasze samopoczucie. W tej sytuacji warto sięgnąć po większą dawkę energii zawartą w potrawach. Nie chodzi bynajmniej o ich większą kaloryczność, a o rozgrzanie jesienią organizmu od wewnątrz.

    Tagi: dietajesieńodpornośćdieta rozgrzewającapapryczka chilikapsaicynaprzyprawy

  • Warzywa i owoce w diecie wydłużają życie [Fot. monticellllo - Fotolia.com]

    Warzywa i owoce w diecie wydłużają życie

    2017-10-19

    Warzywa i owoce zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik. Organizm nie potrafi magazynować niektórych z tych substancji, dlatego dla dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia. Ważna jest także ich różnorodność i odpowiednie proporcje. I choć Polacy coraz częściej włączają te produkty do swojego menu, to wciąż jednak są to niewystarczające ilości.

    Tagi: warzywaowocewitaminy

  • Jak ograniczyć marnowanie żywności? [Fot. Andrey Popov - Fotolia.com]

    Jak ograniczyć marnowanie żywności?

    2017-10-12

    W ciągu roku w naszym kraju marnują się aż 52 kg żywności na osobę. Polska jest w czołówce krajów europejskich, w których wyrzuca się najwięcej jedzenia. Co roku marnujemy około 9 mln ton żywności, z czego 2 mln ton wyrzucane jest przez gospodarstwa domowe – wynika z danych Banków Żywności. Jak unikać marnowania jedzenia?

    Tagi: marnowanie jedzeniamarnowanie żywnościżywnośćjedzenie

  • Jak nie przytyć jesienią? Oto 5 sprawdzonych sposobów [Fot. kei907 - Fotolia.com]

    Jak nie przytyć jesienią? Oto 5 sprawdzonych sposobów

    2017-10-09

    Gdy nadchodzi jesień, coraz częściej mamy ochotę na słodkie, ciepłe i wysokokaloryczne potrawy. Nie ma w tym nic zaskakującego – organizm powoli przestawia się na tryb „trzeba jakoś przetrwać tę zimę”. Co zrobić, aby jesienna aura za oknem i podwyższony apetyt nie skończyły się niechcianymi dodatkowymi kilogramami?

    Tagi: jesieńprzemiana materiiotyłość

  • Zdrowe nawyki to zdrowe życie [fot. Ciesz się swoim życiem]

    Zdrowe nawyki to zdrowe życie

    2017-09-15

    Coraz więcej Polaków decyduje się zmienić swój styl życia na zdrowszy. Nie trzeba wcale wiele wysiłku, aby dokonać reorganizacji swojego życia - wystarczy odrobina samozaparcia i cierpliwości. Recepta na poprawę zdrowia jest w zasadzie prosta – pozytywne myślenie, racjonalne odżywianie i regularny ruch na świeżym powietrzu.

    Tagi: zdrowieruchaktywnośćzdrowe nawykidietasuplementy diety

  • Dieta może pomóc sercu seniora [fot. Serce seniora. Nestle]

    Dieta może pomóc sercu seniora

    2017-09-09

    Nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zawał serca to schorzenia, które często towarzyszą osobom dojrzałym. O serce należy dbać w każdym wieku, ale trzeba pamiętać, że wiele zależy od tego, co jemy. Jak za pomocą diety uchronić się przed chorobami serca i przedłużyć sobie życie, podpowiada Agnieszka Piskała Starszy Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska S.A. oraz koordynatorka III edycji projektu Natalia Honorata Witalna.

    Tagi: sercedietaodżywianieseniornawadnianie organizmu

  • Najpopularniejsze specjały kuchni włoskiej [Fot. norikko - Fotolia.com]

    Najpopularniejsze specjały kuchni włoskiej

    2017-08-24

    Nazwa „kuchnia włoska” na przestrzeni lat straciła nieco ze swego prestiżu. Wszystko za sprawą europejskich lokali, których menu bliższe jest przydrożnej restauracji z fast foodami, niż karcie dań w wykwintnej i klimatycznej ristorante. Czy włoska kuchnia to rzeczywiście tylko pizza, pesto i spaghetti? Wybierając się w kulinarną podróż po krainie słynącej z aromatycznych i prostych dań dowiemy się, że nasze dotychczasowe pojęcie o cucina italiana to zaledwie wierzchołek góry lodowej nieodkrytych dotychczas kompozycji smakowych.

    Tagi: kuchniakuchnia włoskaWłochy

  • Gluten: winny czy niewinny? [Fot. luciepeclova - Fotolia.com]

    Gluten: winny czy niewinny?

    2017-07-11

    Cieszy się wyjątkowo złą sławą. Gluten w mediach uznawany jest za sprawcę większości schorzeń. Niestrawność, wzdęcia, złe samopoczucie, brak siły to najczęstsze dolegliwości, które błędnie kojarzymy właśnie z jedzeniem tego składnika. Czas na dobre rozprawić się z tymi stereotypami. Bierzemy gluten w obronę i sprawdzamy, do czego jest nam potrzebny.

    Tagi: celiakiagluten

  • Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13