Liczba wyników: 348
Lekarze i dietetycy przy każdej okazji podkreślają znaczenie warzyw i owoców w codziennej diecie. Najnowsze badania dostarczają kolejnych argumentów przemawiających za wzbogaceniem jadłospisu o zielone dodatki. Warzywa o ciemnozielonym kolorze są jednymi z najzdrowszych.
Mangostan właściwy (łac. Garcinia mangostana) to wiecznie zielone drzewo, które rośnie w Indonezji, Malezji i Tajlandii. W tradycyjnej tajskiej medycynie części owoców tego drzewa są wykorzystywane w leczeniu wielu dolegliwości, m. in. dla zwalczania infekcji skóry, powstrzymania biegunki czy dla gojenia się ran.
Zielone warzywa pobudzają system odpornościowy organizmu, przez co pomagają w walce z infekcjami. W tym okresie roku, kiedy przeziębienie można złapać niemal wszędzie, nowe odkrycia mogą zaoszczędzić konieczności inwestowania w medykamenty: takie warzywa, takie jak brokuły i brukselka są niezbędne do skutecznego działania układu odpornościowego.
Zielone mięso, mleko matki ziemi, żywność jutra… tak nazywana jest spirulina – zielona, mikroskopijna alga, posiadająca więcej wartości odżywczych niż jakikolwiek inny produkt żywnościowy. Jej wartości prozdrowotnych nie sposób przecenić, dlatego warto poznać ją bliżej i na stałe włączyć do diety.
Przed wiekami rozkoszował się nimi sam rzymski wódz Juliusz Cezar. Dziś możemy je kupić równiutko ułożone w pęczkach na straganach lub sklepowych półkach. Białe, zielone lub fioletowe – zwracają naszą uwagę. Szparagi! Warto po nie sięgnąć i to właśnie teraz! Dlaczego? Przedstawiamy kilka powodów.
Wiadomo, że naturalne obszary wspomagają zdrowienie fizyczne, psychiczne i duchowe. Ludzie mogą zyskać różne korzyści zdrowotne, spędzając czas na zewnątrz. Teraz badania przeprowadzone przez na University of Minnesota pokazują, że zielone i „niebieskie" przestrzenie (z bieżącą lub stojącą wodą) są szczególnie korzystne dla zdrowego starzenia się.
Chorwacja jest idealnym miejscem dla każdego miłośnika przygód, sportu i natury we wszystkich przejawach. Piękna i niesamowicie różnorodna przyroda, krystalicznie czyste rzeki, wysokie góry oraz zielone tereny sprawiają, że Chorwacja to coś więcej niż tylko dobre miejsce na letni urlop. Chorwacja oferuje wiele interesujących form wypoczynku przez cały rok, poniżej prezentujemy kilka z nich.
Silnie zurbanizowane obszary oferują dużo udogodnień, ale to zielone rejony sprzyjają zdrowiu, szczególnie temu psychicznemu. To nie wszystko - na stan duszy silny wpływ ma nasz styl życia, ten cechujący mieszkańców Sardynii okazuje się bardziej ochronić przed zaburzeniami niż sposób życia w innym wielkim regionie Włoch - Lombardii.
23 września, o godzinie 10:21 Słońce weszło w znak Wagi i rozpoczęła się astronomiczna jesień. Już za kilka dni noce będą dłuższe od dni. Przyroda ubiera się w jesienne barwy - zielone do tej pory liście drzew zmieniają kolor. Wraz z jesiennymi ogrodowymi daliami, astrami i mieczykami, kwitną także wrzosy, od których wzięła się nazwa pierwszego miesiąca jesieni.
Białe, zielone, fioletowe – szparagi! Kto z nas nigdy ich nie próbował? Ich zgrabne, długie pędy coraz częściej goszczą na polskich stołach w postaci zup, przystawek, dodatku do sałatki czy dania głównego. Choć sezon na te warzywa trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością - zwłaszcza wśród wielbicieli zdrowej i niskokalorycznej żywności.